Şekerin her geçen gün yeni zararları ortaya çıkıyor. Ufak boyutlarda fakat çok yüksek kalori miktarıyla dolu olan bu gıda maddesi böylece obeziteye sebep oluyor. Kanda çok çabuk emiliyor ve bu da kan şekerinin aniden yükselmesini sağlıyor. Şeker yükselince pankreas bezimiz devreye giriyor ve insülin hormonu salgılayarak kısa süre sonra kan şekerini aniden düşürüyor. Kan şekeri düşünce şeker alma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu arada alınan şekerin bir kısmı depolanıyor.
Çok fazla şeker tüketildiğinde, pankreas da aşırı oranda insülin salgılamış oluyor ve vücudun geri kalanı bu insülin artışına cevap veremez hale geliyor. Böylelikle diyabet 2 denilen şeker hastalığı ortaya çıkıyor.
Ancak şekerin zararları bunla da kalmıyor. Şekerin (kristal şeker), şeker pancarından veya şeker kamışından elde edilmesi (rafine) sırasındaki beyazlatma işlemi zararını artırıyor. Bu esnada kullanılan zararlı kimyasallar şekerin içine işliyor. Tabii şeker pancarlarının üretiminde suni gübre kullanıldığını ve en doğal haliyle bile sağlığa zararlı kimyasalları içerdiğini de belirtmek gerek.
Peki şeker ihtiyacımızı nasıl gidermeliyiz? Meyvelerle veya bal ve pekmez gibi doğal şeker ihtiva edengıdalarla sağlayabiliriz. Vücudumuzla tamamen uyumlu olan bu tip şekerler faydalı da. Zaten kristal şeker gibi saf şekerden de oluşmuyorlar; dengeli olarak vitamin, protein ve yağ da barındırıyorlar.
Yazının devamı için: http://www.milatgazetesi.com/SEKER-HALK-SAGLIGININ-DUSMANI/50323#.UqrF19JdXlY































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.