• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Şehbenderzâde’den Hikmet Gazetesi

Şehbenderzâde’den Hikmet Gazetesi
"Yayıncılık hayatına, Mısır’da Terakki-i Osmanî Cemiyeti’ne katılmasının ardından çıkardığı “Çaylak” isimli bir mizah dergisi ile başlayan Ahmed Hilmi, 1901’de İstanbul’a döndüğünde tutuklanmış ve Fizan’a sürülmüştür." Hatice Kübra Ergür yazdı.

Şehbenderzâde Ahmet Hilmi

Osmanlı Devleti'nin sarsıntıya uğradığı, topraklarının her geçen gün küçülmeye devam ettiği bir dönemde vatan için mücadele eden, bulunduğu durumdan milletini kurtarmak isteyen, toplumu aydınlatmaya ve yol göstermeye, günlük ve haftalık olmak üzere çıkardığı ondan fazla gazete ile devam eden, o günlerde ortaya koyduğu düşünce ve tezleri, üzerinden bir asra yakın zaman geçmesine rağmen tutarlılık ve sağlamlık bakımından bugün de geçerliliğini koruyan büyük düşünce adamlarından biri de şüphesiz Balkan topraklarının yiğit ve güçlü sesi Filibeli Ahmed Hilmi’dir.1 Ahmed Hilmi, Hicri 1279 (1862/1863) yılının ortalarında bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Filibe’de (Plovdiv) doğmuştur. Filibe’de başladığı öğrenimine İstanbul’da devam etmiş, Galatasaray Mekteb-i Sultanîsi’ni bitirince Posta ve Telgraf Nezâreti’nde, ardından Düyûn-ı Umûmiyye Nezâreti’nde çalışmaya başlamıştır.

 

Yayıncılık hayatına, Mısır’da Terakki-i Osmanî Cemiyeti’ne katılmasının ardından çıkardığı “Çaylak” isimli bir mizah dergisi ile başlayan Ahmed Hilmi, 1901’de İstanbul’a döndüğünde tutuklanmış ve Fizan’a sürülmüştür. Sürgünde iken tasavvufa ve Senûsîlik hareketine ilgi duymuş ve hayatını bu doğrultuda şekillendirmiştir. Yedi yıl sonra İstanbul’a döndüğünde bir süre Dârülfünun’da felsefe müderrisliği yapmış ve Cemiyyet-i Tedrîsiyye-i İslâmiyye üyeliğinde bulunmuştur.

Kısa bir süre İttihâd-ı İslâm adıyla siyasî bir gazete yayınlamış ancak 18. sayısında kapanmasının ardından İkdam, Şehbâl, Yeni Tasvîr-i Efkâr ve Sırât-ı Müstakîm gibi gazete ve dergilerde siyasî ve felsefî yazılar yazmıştır. 21 Nisan 1910’dan itibaren de yaklaşık iki yıl yayın hayatına devam edecek olan Hikmet gazetesine kanalize olmuştur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/sehbenderzdeden-hikmet-gazetesi-h44330.html

Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim