• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Şehir, Kültür ve Kahramanmaraş

Mahmut ERDEMİR

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 40 yıldır verilen “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödül töreni bu yıl Kahramanmaraş’ta düzenlendi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 13 Kasım 2021 tarihinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda, toplamda 33 ödül sahibini buldu.

Kahramanmaraş; Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören’in yollarının kesiştiği, kültürün, sanatın, edebiyatın, yazarın ve kitabın konuşulduğu önemli bir şehrimiz.

Ödül töreni için Kahramanmaraş’ta bulunan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan beraberlerinde TYB Kahramanmaraş Şube Başkanı Fazlı Bayram, TYB yöneticileri ve şube başkanları ile birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ü makamında ziyaret ettiler.

Başkan Hayrettin Güngör çok samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede yaptığı konuşmada; TYB yöneticilerini şehirlerinde görmenin kendilerini mutlu ettiğini belirterek;

“1981 yılından bu yana verilmekte olan, yılın fikir adamı ve sanatçıları ödül törenine şiir ve edebiyatın başkentinde ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.  Kültürde ve sanatta bazı programları sürekli kılmak, kökleştirmek çok yoğun bir çaba istiyor. Bu bakımdan, Türkiye’nin birbirinden önemli yazarlarını ve şairlerini bir araya getiren, TYB’nin ödülleri de, böyle üstün bir gayretin sonunda gelenekselleşerek, Türkiye’nin son kırk yılına damgasını vurdu.” diye konuştu.

Bir saatten fazla süren ziyarette konuşulan konular: “Yazı, kalem, kitap, yazar ve kültür.”

Şehrin “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı”na edebiyat alanında girmesi için Başkan Hayrettin Güngör, kültür, sanat ve edebiyat alanında çok ciddi çalışmalar yapıyor.  Kendisini ve ekibini kutluyorum, başarılar diliyorum.

İki gün kaldığımız şehirde kiminle görüşsek konu dönüp dolaşıp “Yedi Güzel Adam”a, kültüre, sanata edebiyata geldi.

Türkiye’de son yıllarda bazı belediyelerin başarılı sosyal-kültürel politika uygulamaları dikkat çekmeye başladı.

Özellikle, alt yapı hizmetlerini tamamlayan yerel yönetimler kültür belediyeciliğinin kapılarını aralamaya başladılar.

Bu sevindirici bir gelişme.

Elbette,  köprü, park, bahçe, geniş yollar, yeşil alanlar, bakımlı caddeler... Hem gerekli hem de çok önemli.

Ya; mimari, sanat, edebiyat, müze, kütüphane, mukaddes mabetler ve mekânlar önemsiz mi? Şehirlere kimlik ve ruh kazandıran, insan ile şehri bütünleştiren bu değerler manzumesi şehir kültürünün oluşumunda en önemli bir etken diye düşünüyorum.

Konumu itibariyle vatandaşa daha yakın olan yerel yönetimler kültür politikalarında, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunmasında,  mutlaka yerelleşme süreci biraz daha hız kazanmalı. Bu konuda uygulana bilinir ve sürdürülebilir projeler geliştirilmeli, iyi örnekler ülke genelinde paylaşılmalıdır.

Devletin bir kültür politikası olmakla birlikte, yerel yönetimlerin iş birliği yapacağı kurumların başında bu alanlarda kurulmuş olan sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler geliyor.

stc_0616.jpg

Başkan Hayrettin Güngör, TYB yöneticilerini makamında kabul ederek görüştü. Dil, edebiyat, kültür ve sanatın konuşulduğu görüşmede karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

stc_1117.jpg

D. Mehmet Doğan ve Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e kültür, sanat ve edebiyata yaptığı katkılardan dolayı berat takdim ettiler.

 https://www.anadolugazete.com.tr/sehir-kultur-ve-kahramanmaras-5141yy.htm

Bu yazı toplam 255 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim