Türkçe’nin bugün içinde bulunduğu durumu değerlendiren edebiyatçılar, akademisyenler ve felsefecilerden feryat: “Mevcut eğilimler tersine çevrilmediği sürece dilimizin geleceği tehlikede”
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi 26-27 Kasım 2021 tarihlerinde önemli bir şûraya ev sahipliği yaptı.
"Yunus Emre ve Türkçe Yılı" münasebetiyle Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü’nün birlikte düzenledikleri “Türkçe Şurası"nda dilimizin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şûraya gönderdiği mesajda, dilimizi koruma ve zenginleştirme mücadelemizin aynı zamanda millî hafızamızı ve millî kimliğimizi koruma mücadelesi olduğunu vurguladı.
Erdoğan, kökleriyle irtibatı kopan bir ağacın ayakta kalması nasıl mümkün değilse, anadiliyle bağları zayıflayan toplumların da zaman içinde sürüleşmesinin, sömürgeleşmesinin ve kimliksizleşmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
ASBÜ’nin Sümerbank Binası Toplantı Salonundaki programın açılışına, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kutalmış Yalçın, TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ve ülkemizin farklı illerinden gelen dil üzerine çalışan akademisyenler, edebiyatçılar ve felsefeciler katıldı.
Doğrusu, şûrada bildiri sunan, müzakere yaparak katkı sağlayan her katılımcı oldukça donanımlıydı.
Programa öyle şahsiyetler davet edilmiş ki; Hepsi, toplumsal kimliğimizin en önemli belirleyicisi olan Türkçe’nin içinde bulunduğu sıkıntılara vakıftı ve sorunları anlatmakla kalmayıp çözüm önerilerini de beraberin de ifade ettiler.
İki gün boyunca 08.30 da başlayan ve akşam geç saatlere kadar devam eden şûrada öne çıkan sorunlar şöyle sıralandı:
Devamı: https://www.anadolugazete.com.tr/turkcenin-gelecegi-tehlike-altinda-5163yy.htm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.