• İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

TYB Türkiye ile Türk dünyası arasında kültür köprüsü kurdu

Mahmut ERDEMİR

Türk dünyası dediğimiz büyük coğrafyada dil ve kültür birliğini sağlamak, iletişim ve iş birliğini geliştirmek ve sürdürmek planlı programlı işlerle mümkün oluyor. Bunun en güzel örneğini Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nde görmekteyiz.

Türkler; Yüz yıllar içinde çeşitli nedenlerle bir birlerinden koparılmış, uzaklaştırılmış olsalar da, bugün “Türk Dünyası”nın birer mensubu olarak farklı coğrafyalarda hayatlarına devam ediyorlar.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından hemen sonra bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri ile ülkemiz arasında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’la başlayan günümüzde de devam süreçte sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda çok önemli iş birlikleri sağlandı, hâlâ devam ediyor.

1991 de yeni Türk devletlerinin ortaya çıkışı elbette milletimizi heyecanlandırmıştı.

Türkiye dış Türkler konusunda politikalar oluşturmada hazırlıksız yakalanmış olsa da; Kardeşlik hukuku zemininde; Askeri, siyasî, ticarî, sosyal, iletişim, eğitim ve kültürel ilişkileri ortak bir amaç etrafında başlatmak, geliştirip sürdürmek gerekiyordu.

Elbette, Türkiye bu ülkeleri ilk tanıyan ve büyükelçilikler açan ülke olmakla kalmadı; karşılıklı ziyaretler, devletlerarası samimi anlaşmalar da imzalandı.

Kültür, sanat, dil ve din alanında mensubiyet idrakleri yok edilmek için çok ağır baskı ve zulümlere maruz kalan Türk topluluklarının gözleri de hiç kuşkusuz Türkiye’ye çevrilmişti.

Artık, sağlıklı ve uzun ömürlü iş birlikleri için kardeşlik ve dostluk köprüsü kurmanın zamanı gelmişti.

İşte o tarihlerde Bursa’da, Türkiye ile Türk dünyası arasında bir kültür köprüsü oluşturacak çok önemli bir edebi faaliyetin de temelleri atılıyordu.

Dil ve dile dayalı eserlerin birleştirici gücüne, kuşatıcı ve kalıcılığına inanan Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve şeref Başkanı yazar, düşünür D. Mehmet Doğan ve bir grup arkadaşı “Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri” nin ilkini 1992 yılında Bursa’da gerçekleştiriyorlar. Bursa’da başlayıp, Konya’da devam eden şölen üç gün sürüyor.

Ülkemizin yanı sıra; Dünyanın dört bir yanında Türkçenin çeşitli lehçeleriyle edebi eserler veren şairleri o günlerin zor şartları içinde bir araya getirmeyi başaran TYB, şölen kervanını iki yılda bir dünyayı gezdiriyor.

Şölen; Almatı/Kazakistan’da, Aşgabad/Türkmenistan’da, Girne/Kıbrıs’da, Strazburg /Fransa’da, Akmescid/Kırım’da, Üsküp/Kuzey Makedonya’da, Bakü/Azerbaycan’da, Prizren /Kosova’da, Kazan/Tataristan’da, Bişkek / Kırgızistan’da, Türkistan/Kazakistan’da, Edirne-Gümülcine-İskeçe-Kırcaali ve nihayet İstanbul’da yapılmıştı.

Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Dünyasından gidilen her ülkede Türkler adına, Türkçe adına ve Türkçe yazan şairler adına heyecan uyandıran faaliyetler düzenleniyor.

“TÜRK DÜNYASI ŞİİR GÜLDESTESİ” KÜLLİYATI OLUŞTU

Aradan geçen bu 30 yılda; Türk dilinin korunmasına, geliştirilmesine ve özünü koruyarak yaygınlaştırılmasına, edebiyat insanlarının birbirlerini ve eserlerini tanımalarına imkan sağlayan programların gerçekleşmesi kadar, “Türk Dünyası Şiir Güldestesi” adı altında şölenin detaylarını, şairleri ve şiirlerini, atölye çalışmasında ortaya çıkan ortak metinleri ihtiva eden eserlerin kütüphanelere girmesi de önemli.

TYB bunu da başardı ve ortaya oldukça kapsamlı bir şiir külliyatı çıktı.

Devamı: https://www.anadolugazete.com.tr/tyb-turkiye-ile-turk-dunyasi-arasinda-kultur-koprusu-kurdu-6003yy.htm

 

Bu yazı toplam 287 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim