• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Şehriyar derler bir şair vardı

Şehriyar derler bir şair vardı
"Tıp'da okurken, hem de son yılında, bir kıza vurulur Şehriyar. Bir sure sonra Şah'ın sarayında yüksek mevkilerde olan bir isteklisi çıkar kızın. Kızın ailesi de mali durumlara bakarak kızı tabii ki saraylıya veriler."

Haydar Baba, dünya yalan dünyadı

Süleyman"dan, Nuh"dan galan dünyadı

Oğuldugan, derde salan dünyadı

Herkimseye her ne verip, Alıptı

Eflatun"dan bir kuru ad kalıptı

Yukardıki mısra"lar Meşhur İranlı-azeri şair Şehriyar en çok bilinen şiir"i “Haydar Baba"ya selam”ın yine en bilinen kıt"ası. Haydar Baba"ya hitaben yazılan bu uzun şiirde şair, çocukluğunun geçtiği köy, insanları ve tabiatını anıyor, geçmiş ve gelecekle ilgili kendi duygularını ifade ediyor ... Haydar Baba da aslında bir dağın adı, köyünün eteklerine kurluduğu. Bu şiir azeri dilinde yazılmış en önemli şiir olarak bilinir...

Şehriyar (1906 – 1989) İran"ın Tebriz şehrinde, Hoşnab adlı köyde doğdu. Tebriz"de orta öğretimini bitirdikten sonar Tahran"a gitti ve orada Tıp eğitimine başladı. Diplomasını almasına altı ay kala, aşk meşk işleri ve hayal kırıklığı nedeniyle okulu bırakır, değişik işlerde barınmaya çalışır. Gönül yarası onu şiirler yazmaya, ama çok güzel şiirler yazmaya iter ve 1937 yılında Tebriz"e geri dönüş yaptığında, Tebriz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  tarafından “Vatan Şiir ve Edebiyatının koruyucularından biri” olarak ilan edilir ve Fahri Doktora verilir kendisine. 1940"ların sonlarında işte yukarıdaki meşhur şiir"i Haydar Baba"yı yazar.. O zamanki Sovyetler Birliğinde konuşulan dillerin çoğuna tercüme edilmiştir bu şiir…

Gönül yarası olmazsa zaten şiir nerden olsun… Tıp"da okurken, hem de son yılında, bir kıza vurulur Şehriyar. Bir sure sonra Şah"ın sarayında yüksek mevkilerde olan bir isteklisi çıkar kızın. Kızın ailesi de mali durumlara bakarak kızı tabii ki saraylıya veriler. Şehriyar"ın dünyası yıkılır, okulu bırakır, hastalanır yataklara düşer.. hastalandığı kızın kulağına ulaşır bir şekilde ve kocasıyla beraber onu ziyarete giderler. Şehriyar bu görüşmeden sonra, aşağıdaki şiir"I yazar, hastane yatağında… bu şiir iran aşk edebiyatında çok önemli yer tutar ve şarkı olarak da bestelenmiş, defalarca yorumlanmıştır:

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/sehriyar-derler-bir-sair-vardi-h516.html

Bu haber toplam 497 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim