• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Seksenli yılların mahcup şiir kitapları

Seksenli yılların mahcup şiir kitapları
Seksenli yıllarda şair olmak nasıl bir şeydir acaba? Bazı şeylerin hatırlanmasının marşlara ve de sloganlara düştüğü 80’lerde şiir mahcup lakin bir o kadar da kendinden emindir.

12 Eylül öncesiyle ve sonrasıyla o dönem şiirinin soluğunu ve dolaşım alanını da belirliyor gibiydi. Bana öyle geliyor ki o dönem şairlerinin en çok zorlanmadıkları şey şiirlerine başlık atıp şiir kitaplarına isim bulmak olmuştur. Nesirle şiir arasında konjonktürel anlamda stratejik iş birliği vardır sanki. 12 Eylül sükuttur, namludur, dipçiktir, I. ve II. Şube’dir, idam sehpalarıdır, netekimdir, slogandır, duvar yazılarıdır ve en çok da arabesktir. Susuzluktan canı burnuna gelmişlerin çeşmeye varmaz olaydım diye inledikleri yıllardı. Dünü görmenin yolu bugünden bakmaktır. Bugünün şiirlerine, tek tek dizelere ve şiir kitapları isimlerine, şiir başlıklarına baktığımızda iki dönem arasında köprünün altından ne şiirler geçmiştir. İsterseniz o günlere doğru gidip 1980-1990 arası şiir kitaplarının isimlerine şöyle bir bakalım.

1983 yılında Necat Çavuş “Keşifler” şiir kitabını çıkardığında ben lise son sınıf öğrencisiydim. Necip Fazıl da o yıl ölmüş ve geriye derin bir şiir boşluğu bırakmıştı. Necat Çavuş 1987 yılında “Ölümden Önceki Sözler” kitabını çıkardığında fakülte 2. sınıftaydım ve yaşadığım dünyanın loş odasında şiirler yazmaya çalışıyordum. En çok sevdiğim ve bana hikâye tadı yaşatan üçüncü Necat Çavuş kitabı -sıkı durun- “Yolcunun Gözleri Parlıyordu” idi. O yolcunun peşine ne kadar çok düşmüştüm. Şiir değil de yazılan öykü olsaydı belki de bulmuştum izini sürdüğüm yolcuyu. Ne de olsa insan aradığı kişiyi şiirde bulamaz. Çünkü şiirde kamuflaj ve karartma vardır.

1985 yılı insanların nefeslerini tutup Hüseyin Atlansoy’un “İntihar İlacı” kitabını bekledikleri yıldı. O da oldu. Zamanın ruhuna uygun bir şiir kitabı adıydı. Çünkü Atlansoy’un daha ikinci şiir kitabı çıkmamıştı. Hiç ölmeyecek bir başlıkla geldi ikinci kitap, yıl 1987: “Balkon Çıkmazında Efendilik Tarihi”. Zamanını aşan, 12 Eylül ihtilaline son veren başlık gibi duruyor ağızda bu isim. Ben adaşım Atlansoy’u bu kitabıyla tanıdım. İkindi Yazıları dergisinde birkaç kez uzaktan selamlaşmamızı saymıyorum tabii.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/seksenli-yillarin-mahcup-siir-kitaplari-makale,199.html

 

Bu haber toplam 361 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim