• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Selçuk Türkyılmaz: Gündoğdu Meydanı’na yansıyan hangi İzmir?

Selçuk Türkyılmaz: Gündoğdu Meydanı’na yansıyan hangi İzmir?
2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi CHP tarafından bir rejim meselesi hâline getirildiğinde Türkiye, 28 Şubat Dönemi›ni hatırlatan bir siyasî gerilim yaşamıştı.

O döneme damgasını vuran “cumhuriyet mitingleri” hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Mitingler birçok şehirde düzenlenmiş olmakla birlikte İzmir’de toplanan kalabalık, CHP tabanında sürükleyici bir siyasî atmosferin varlığını işaret ediyordu. Dönemin koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda kitlelerin coşkusunun, siyasî olayları yönlendirebilecek bir seviyeye ulaştığını düşünebilirdik. Bu coşkunun, muhakkak, siyasî sonuçları olmalıydı ve bu da parti aklını temsil eden kadroların üretkenliğine bağlıydı.

CHP’nin siyasî aklına yönelik bir değerlendirme yapacak değilim fakat o dönemde yakaladıkları siyasî heyecanı boşa harcadıklarını söyleyebilirim. Dönem, Türkiye’nin genelini kucaklayan sonuçlar çıkarmaya müsaitti. Fakat onların böyle bir niyeti yoktu. Zaten yakaladıkları siyasî heyecan da Türkiye’nin tamamını kucaklayıcı bir fikirden doğmuyordu. Tam aksine yeni cumhurbaşkanının eski alışkanlıkları devam ettirecek bir kimliğe sahip olmasını istedikleri için meydanlara dökülmüşlerdi.

Kısa bir zaman sonra AK Parti meydanlara inmiş, İzmir’in sokaklarında ve meydanlarında bambaşka bir hava oluşmuştu. Sayın Erdoğan, Gündoğdu Meydanı’na çıktığında o zaman da İzmirlilere seslendiğinin farkındaydı. Erdoğan, meydandaki kalabalığı görünce sevincini gizleyemedi. Hâlbuki Philip Mansel’in “Levant Akdeniz’de İhtişam ve Felaketler” adlı kitabında dile getirilen ikilik tam da böyle bir durumu işaret ediyordu. İzmir, bir taraftan kozmopolit eğilimleri bünyesinde barındırırken diğer taraftan millî hislerin en güçlü temsilcilerini de bağrından çıkarır. Bu şehrin kimliği böyle bir ikiliğin üzerinde oluşmuştur.

2007’nin cumhuriyet mitingleri kendi karşıtını hareketlendirmişti. Bu, sandığa da yansıdı ve AK Parti’nin oyları ciddî bir şekilde artış gösterdi. Fakat bu yükselişe muhalefet CHP içinden çıkmayacaktı. FETÖ’nün İzmir çıkışlı dinî bir hareket olması, bu hareketin kozmopolit kimliğini anlamak açısından önemlidir. Bu kimlik bir günde ortaya çıkmadı. Uzun zaman içinde şekillenen FETÖ’cü kimliğin kozmopolit doğasını anlamak geleceğimiz açısından da önemlidir. 2007’nin en önemli hadiselerinden biri FETÖ’nün Erdoğan’ın karşına çıkacak gücü kendisinde bulmasıdır. Bahsettiğimiz kozmopolit kimlik bu dönemde açıkça ortaya çıkmadı fakat onlar Erdoğan karşısında mevzi kazmaya başladılar. 

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcuk-turkyilmaz/gundogdu-meydanina-yansiyan-hangi-izmir-4527056

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim