• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Selçuk Türkyılmaz: Türkiye’nin mücadelesi niçin anti-kolonyalisttir?

Selçuk Türkyılmaz: Türkiye’nin mücadelesi niçin anti-kolonyalisttir?

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yol açtığı sorunlardan biri muhtemel gıda krizi idi. Uzun uğraşlardan sonra Türkiye, BM Genel Sekreteri ile birlikte Ukrayna ve Rusya’yı bir araya getirmeyi başardı ve Ukrayna tahılının dünya pazarlarına çıkarılması hususunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın daha mürekkebi kurumadan Rusya’nın Ukrayna limanlarını vurması yürekleri ağza getirdi. Rus yetkililer, önce, limanların kendileri tarafından vurulmadığını söyleseler de kısa bir zaman sonra sorumluğu kabul ettiler. Bu da aslında tahıl anlaşmasının taraflarının gözümüzle gördüğümüzden daha fazla olduğunu gösterdi. Rusya’nın da kendi içinde ciddî problemlerinin olduğu anlaşılıyor fakat asıl görünmeyen taraflar emperyalist Batı ülkeleridir. Tahıl krizinin çözülmesini istemedikleri çok açıktır.

Türkiye yaklaşık on yıldır “dünya beşten büyüktür” diyor ve adımlarını da buna göre atıyor. Bu adımların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” adıyla yayımlanan kitabında ana hatlarıyla ifade edilen görüşlerin yansıması olduğunu özellikle belirtmemiz gerekir. Dolayısıyla Türkiye’nin Ukrayna savaşında takındığı tutumu da bu görüşler doğrultusunda ele almamız gerekir. Savaşın çıktığı ilk günden itibaren Türkiye her iki tarafla ilişkilerini kesmedi ve böylelikle tahıl krizinin çözümüne giden yol açılabildi. İngiltere ve ABD gibi ülkeler krizin çözülmesi bir tarafa sorunun gittikçe derinleşmesini bekledi. Türkiye’nin tahıl krizinin çözümünde aktif rol oynaması geçiştirilecek bir gelişme olarak görülemezdi. İngiltere ve ABD’nin beklentilerinin aksine Türkiye’nin bu tutumunu tarafsızlık olarak tanımlayabilir miyiz, emin değilim. İngiltere ve ABD’nin savaşın çıkması için gereken her şeyi yapması karşısında Türkiye’nin tarafları bir araya getirerek barışı temin etmek gibi bir görev üstlenmesi oldukça önemlidir. Bunu da “dünya beşten büyüktür” sözünün bir yansıması olarak görmemiz gerekir. Herhangi büyük bir gücün yanında yer almayıp kendi iradesini sahaya yansıtabilmek yeni bir bakış açısına sahip olmak anlamına gelir. Bu da farklı coğrafyalarda Türkiye’ye duyulan güveni her geçen gün artırmaktadır.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcuk-turkyilmaz/turkiyenin-mucadelesi-nicin-anti-kolonyalisttir-2063600

Bu haber toplam 178 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim