• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Sevil Nuriyeva İsmayılov: ABD ve Rusya arasındaki “ihtilaf” ne zaman çözülür?

Sevil Nuriyeva İsmayılov: ABD ve Rusya arasındaki “ihtilaf” ne zaman çözülür?
Ukrayna krizi ile birlikte, artık öncesi ve sonrası olarak bakılması gereken ana başlıklardan biri de; ABD'nin tek "kutuplu" Dünya senaryosu oldu.

 "90'ların başında tasarlanan tek kutuplu Dünya modeli, içinde bulunduğumuz süreçle birlikte sonlandı..." diyebilecek miyiz?

Dünyanın ihtiyacı olan şeyler içinde gıda, güvenlik, enerji ve su gibi ana başlıklar kadar, "kriz oluşturan" değil "kriz çözen " "kim" sorusu da vardır.

Dünyanın en fazla muhtaç olduğu şey, küresel savaş çıkmadan; sorunları çözebilen "kabiliyetin" ortaya çıkabilmesidir. Sanırım en büyük "kahraman" veya yeni dönemin yeni sözü istikrar, barış içerikli yaklaşımlar içinden belirlenecek.

ABD ve İngiltere ittifakı, yeni dünya düzeni kurmak isterken; geri kalan Dünyanın savaşa iteklenmesine heves gösterdi.

Küresel finans kapitali de, bu sürecin esas taraflarındandır.

Krizleri fırsata çevirme peşinde olan finans kapitali veya şirketler ve cemiyetler için, insan hayatının bir şey ifade etmediğini aslında hepimiz yanı başımızdaki olaylarla birlikte idrak etmiş olduk.

ABD savaş istedi.

Zorladı, tahrik etti ve acımasızcasına destek veriyor görüntüsü ile; Ukrayna halkını ve devletini uçurumun kenarına itti.

90'lardan başlayarak süreç işlendi.

Aslında bakarsanız 2.Dünya savaşı bitmiş olsa da, daha sonraki soğuk savaş dönemiyle birlikte; şimdiki dehşet dolu olayların temeli atıldı.

Almanya ve Polonya'nın misyonlarına bakarsak, soğuk savaş döneminde Münih'de konuşlanan Amerikan istihbarat örgüt aklı ve elemanlarının nasıl bir süreç inşa ettiklerini yeniden bir okuyalım.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/abd-ve-rusya-arasindaki-ihtilaf-ne-zaman-cozulur-yazi-1729658/

Bu haber toplam 646 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim