• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Sezai Karakoç’un telefonu

Sezai Karakoç’un telefonu
"Sezai Karakoç, farkın, farkına varışın, fark edişin, farkında olmanın, fark ettirişin; farklılıkları görmenin, anlamanın, korumanın veya gerekiyorsa azaltmanın veya gidermenin, yani dikkatin, titizliğin, bilincin insanıdır." İbrahim Demirci yazdı.

Doğan Büyük Türkçe Sözlük, “telefon”u şöyle tanımlamış: “Birbirinden uzak kimselerin arada gerilmiş tel sistemi ile konuşmasını sağlayan cihaz.” Yunanca isim olduğu belirtilen telefon, tele/télé (uzak) ve fon/phone (ses) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. “Télégraphe” kelimesini az çok Türkçeleştirip “telgraf”a çevirdiğimiz hâlde “telefon”u olduğu gibi almışız. Telgraf, icadından hemen sonra ülkemize getirildiği hâlde telefon nisbî bir gecikmeyle kullanıma girmiş ve yaygınlaşmıştır. “Uzak” engelini aşmak için geliştirilen bazı âletler: Teleks, teleferik, telesiyej, telemetre, teleskop, televizyon. Telekineziyle cisimleri uzaktan ve dokunmadan hareket ettirmeye çalışan insan, telepatiyle araçsız gereçsiz bilgi veya duygu paylaşmaktadır.

Telekomünikasyon (uzaktan iletişim) teknolojileri, günümüzde sesin ve işaretin yanı sıra görüntüyü de iletiyor olmakla birlikte gerçek veya yapay “uzaklık” algısı yüzünden çoğu insana bir çeşit güven ve cesaret vermekte; pek çok kişi, yüz yüzeyken söyleyemeyeceği sözleri, yapamayacağı davranışları âletler önünde sergileyebilmektedir.

Birine telefon etmek, telefon açmak, biriyle telefonla görüşmek/konuşmak; bir bilgiyi, haberi, talebi ulaştırmak ve paylaşmak iradesini göstermektedir.  

 

  1. “Telefon Farkı” nedir?

Sezai Karakoç, Türk şiir tarihinin de, Türk düşünce tarihinin de “sütun”larından biridir. Onun “İkinci Yeni” adıyla anılan şiir hareketi içindeki büyük rolü ve belirleyici etkisi, maalesef uzun süre yok sayılmış veya görmezden gelinmiştir. Bu ihmal veya suikasdın mahiyeti ve boyutları hakkında bilgi edinmek isteyenler Osman Özbahçe’nin İkinci Yeninin Doğuşu adlı kitabına bakabilirler (Ebabil Yayınları, Ankara, 2018, 270 s.).

Sezai Karakoç, farkın, farkına varışın, fark edişin, farkında olmanın, fark ettirişin; farklılıkları görmenin, anlamanın, korumanın veya gerekiyorsa azaltmanın veya gidermenin, yani dikkatin, titizliğin, bilincin insanıdır. Yazılar'ın ilk’kitabı İslâm’ın ilk cümlesinin yüklemi “fark edilir” yüklemidir.  İkinci kitabın adı “Farklar” adını taşır. Tarih yorumlarının “evrim” ile “devrim” arasında gidip gelmekte olduğu bir dönemde o, farkını ortaya koyar ve “diriliş” der. Evrimin günlük sularına, devrimin irinine kanına karşı dirilişi, bengi suyu haber verir. Bunun içindir ki onun “telefon farkı”ndan söz etmesini hiç yadırgamıyoruz.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/sezai-karakocun-telefonu-h44728.html

Bu haber toplam 499 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim