• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Sıradışı Bir Kasaba; Alberobello

Sıradışı Bir Kasaba;  Alberobello
Bari'ye gelmeden önce araştırma yapınca şehre yakın, ilginç evleriyle ünlü bir yerin olduğunu öğrenmiştim. Mutlaka buraya gidip görmeliydik.

 Sadece bir saat uzaklıkta olduğunu öğrendiğimiz Trulli enen evleriyle meşhur Alberobello kasabasıydı burası.

Üç tarafı denizle çevresi Puglia bölgesinde 60 milyon zeytin ağacı olduğu söyleniyor. Bari'de konaklarken gezmek için bir günümüzü de bu şirin kasabaya ayırdık. Ama gün olarak da Pazar olduğundan Alberobello'ya gitmek bizim için zorlu bir ulaşım oldu. Buraya ulaşım için Bari merkez gardan treni kullanabiliyorsunuz. Kendinize uygun saat seçerek yola çıkabilirsiniz. Ne yazık ki pazar tren hiç yok. Tren garının hemen arkasında bir durak var.

Normalde durak da gözükmüyor ama kalabalık insanları görünce anlıyorsunuz buradan bir aracın kalktığını. Bilet içinde orada bulunan markete gidiyorsunuz. Belirli saatlerde ulaşım var. İnternette yolun bir saat sürdüğünü okumuştuk ama bu otobüsle yolculuk 2 saat sürdü.

Otobüslerde bazılarında klima yok ve sıcak havalarda mahvolarak oraya varıyorsunuz. Çünkü otobüsün uğramadığı, girmediği köy, kasaba kalmıyor.

Uzun uğraşlardan sonra geldiğiniz kasaba masal şehri gibi. Kapadokya gibi farklı büyüsü var. Yolda çok yoruluyorsunuz ama kasabaya gelince kendinizi farklı bir zaman diliminde buluyorsunuz. Onca yorgunluğa değiyor.

Beyaz badanalı evler sıra sıra ve gri çatıları koni şeklinde. Bölgenin kireç taşlarını harç kullanmadan üst üste dizerek yapıyorlarmış. Sayıları yaklaşık 1500'ü bulan evler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. 13'üncü yüzyılın sonlarında kral izinsiz yerleşim kurmayı yasaklamış. Yeni yerleşimler daha yüksek vergi verecekmiş. Dük Girolamo vergi ödememek için halka Trulli şeklinde evler yapmaları şartını koymuş. Vergi memurları geldiğinde yığma taş evlerin çatısı kolayca yıkılabilecekmiş. Koni şeklinde çevrilmiş, çatısız yapılar evden sayılmıyor, halk da vergi ödemekten kurtuluyormuş. Halk yıllarca vergi ödemeden yaşamış. Alberobello'daki tüm yapıların çatısında harç kullanılmaması, sadece yığma kireç taşı olması gelenek haline gelmiş. 11 bin nüfuslu kasabanın adı "güzel ağaç" anlamına geliyor. İlk dikkatimi çeken evlerin çatısındaki işaretlerdi. Hıristiyan veya şaman semboller ev halkını kötülüklerden koruması için yapılan tılsımlı işaretler olarak kabul ediliyor. Ayrıca ev sahibinin etnik kökenini de belirtiyor. Kalp sembollü evi görmenizi tavsiye ederim. Köyün tepesindeki St. Antony Kilisesi'ne de mutlaka çıkın. Hem yapı çok şirin hem de manzarası güzel.

Kasabanın beyaz badanalı, koni çatılı minik evlerinin dar sokaklarında gezmek, hediyelik eşya dükkanlarına girip çıkmak, arada bir kahve içmek için soluklanmakla geçen günümüz sonunda tekrar Bari'ye dönmüştük.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/-siradisi-bir-kasaba-alberobello-k5233.html

Bu haber toplam 166 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim