• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Sivas: “Yerdedir göklerin derinliği”

Sivas: “Yerdedir göklerin derinliği”
Türk milletinin nasıl bir medeniyet tasavvuruna sahip olduğu sorusuna en esaslı cevaplardan birisi, hiç şüphesiz özellikle Maveraünnehir, Anadolu ve Balkanlar coğrafyasında inşa ettikleri şehirlerdir.

İstanbul başta olmak üzere dünyada eşi benzeri olmayan tarih kıyımına uğrayan birçok Selçuklu ve Osmanlı şehri, modern çağın ve tek dişi kalmış canavarın olanca hücumlarına rağmen bütün ihtişam ve vakarıyla direniyor. Necip Fazıl’ın “Canım İstanbul” şiirinde bahsettiği “yerdedir göklerin derinliği” gerçeği, belki enkaz hâlini almış Selçuklu ve Osmanlı’nın kadim şehirlerinde kendisine bir çıkış kapısı aramanın yollarını arıyor.

Anadolu’nun Malazgirt öncesi ve sonrasındaki kutlu akınlarla Türkleşmesi ve Türkiye adını almasıyla birlikte Selçukluların başlattığı medeniyet atılımı, kendisini kısa sürede hissettirerek harabe görünümündeki Anadolu’yu ihya ve inşa etmeyi başarmıştır. Doğudan batıya, kuzeyden güneye yaşanılabilir ve güvenilebilir beldeler, Selçuklu devlet adamlarının öncülüğünde hızla gelişerek hem Müslüman hem gayrimüslim halkların huzur ve emniyet içerisinde hayatlarını devam ettirmesini sağlamıştır. Beyliklerin kendi aralarındaki çatışmaları, Haçlı saldırıları, Moğol istilası gibi tehlikelere rağmen Anadolu, uzunca yıllar her coğrafyadan insana kucak açmıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/sivas-yerdedir-goklerin-derinligi-makale,2381.html

Bu haber toplam 184 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim