• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Sokrates’in Kitabını Okumak

Sokrates’in Kitabını Okumak
Bir zamanlar felsefeye biraz meraklı lise çağı yeni yetmelerin kendi aralarında bir nükte konusuydu arkadaşlarına “Sokrates’in hangi kitabını okudun?” diye sormak.

Elbette felsefeye pek de tanışık olmayanlar hemen düşerdi tuzağa. Nihayetinde Sokrates hiç kitap yazmamıştı. Bilerek ve isteyerek hikmetin yazıya geçirilmesine karşı çıkıyordu. Allah’tan talebesi Eflatun onun düşüncelerini yazıya geçirdi ve eserlerinde Sokrates’i konuşturdu da fikirlerine tanış olabildik.

Sokrates mutlak manada bir ilke insanıydı. Doğru bildiği ilkelerinden canı pahasına vazgeçmedi malum. Bu bir bahs-i diger elbette. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta Sokrates’in bilgi ve hikmete ulaşmak bahsindeki tutumu. Bilgi yazıya geçirildiğinde, kitapların kapakları arasına toplandığında “herkes” için kolayca ulaşılabilir olacaktır. Sokrates gibi düşünen eskilerin kaygısı budur. Oysa bilgiye erişmek ve hikmete ulaşabilmek için çaba gerektir, cehd etmelidir insan. Zahmetli bir süreçtir ve bir bilgenin rehberliğinde yürütülmelidir. Ancak böylece kıymeti bilinebilir bilginin. Sokrates gibi düşünen eskiler “bilgi çağı” denilen günümüz dünyasını, İnterneti ve hele ki bilgiç google’ı görselerdi ne düşünürlerdi acaba?

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/10/12/sokratesin-kitabini-okumak/

Bu haber toplam 1610 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim