• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Sömürgeleştiren Bilgi

Sömürgeleştiren Bilgi
Oryantalizm, doğu hakkında toplanan bilgilerle doğuluyu yönetme, hem doğulunun hem de herkesin doğu hakkında nasıl düşünmesi gerektiğini öğretme işidir.

Bu kavramı, dünyanın doğusunun kültürleri hakkında bir uzmanlık alanı olan bir batı bilimi olarak anlamak için, sömürgeci olmak gerekir. Bu nedenle oryantalizm ile sömürgecilik doğrudan ilişkilidir. Sömürgeci, hem var olan bilgiye hem de kendi ürettiği bilgiye tecavüz eder ve oradan türeyenleri de ajan olarak yetiştirir. Bu yetiştirme insan olabileceği gibi bilgi de olabilir. Zira bilgi de, oryantalistin elinde, özenle toprağa ekilir, sulanır ve pazara sürülür.

Bilgi, batının egemenliğindeki son 4 yüzyıldan beri sömürge aracı olarak kullanılmaktadır. Mesela evrensel düşünmenin güzelliğini anlatır. İnsanlık için çalışmanın erdem olduğunu öğretir. Gelişmek gerektiğini, bunun için üretmek gerektiğini söyler. Lakin sürecin sonunda evrensel düşünmekten maksadın sömürgeciyi düşünmek olduğu; insanlık için çalışmak demenin sömürgecinin rahatı için olduğu; gelişmekten kastın sömürgecinin konforunu artırmak olduğu; üretmekten maksadın bir çeşit kölelik olduğu anlaşılacaktır. Elbette kendisi bir üst basamağa çıktığında sömürülen de bulunduğu seviyenin bir üstüne çıkmak zorundadır. Aksi takdirde sömürgeci rahat edemez.

Misal, evin hizmetçisinin konforu efendisinin konforu yükseldikçe yükselecektir. Bir apartman dairesinde yaşayan bir efendi, konağa taşındığında, hizmetçisi de konakta yaşayacaktır. Bu hizmetçinin rahatı tamamen efendisine itaatten ve ona iyi hizmet etmekten geçer. Aksi halde, mevcut konforundan azade olacaktır. Şimdi bu hizmetçi için her türlü bilgi efendisinin konforuyla ilgilidir. Efendisinin, dolayısıyla kendisinin, konforunu bozacak her bilgi zararlıdır. Hizmetçi sürekli gelişmek zorundadır aksi halde efendisi sıkılacaktır. Efendisi sıkıldığında o da işinden yani konforundan olacaktır. Bu nedenle hayattan zevk alan bir yapıda olmalıdır. Hayat boyu öğrenme, bir hizmetçi için, hayati önem arz eder. Çünkü o öğrendikçe efendisi daha rahat edecektir. Efendi, bu nedenle, konağının olduğu şehirdeki herkesin bilgi sahibi olmasını ister. Herkes efendinin istediği şekilde eğitimden geçirilmelidir. Çünkü onun gözü olumsuz görmek istemez, kulağı hoş olmayan müzik duymak istemez.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/08/01/somurgelestiren-bilgi/

Bu haber toplam 247 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim