• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Sophie’nin Dünyasına 31 Yıl Sonra Bakmak

Sophie’nin Dünyasına 31 Yıl Sonra Bakmak
Kitap değerlendirmesine başlamadan önce kitabın tarihi ile ilgili kısa bir bilgi vermek isterim.

 Bu kitap ilk olarak 1991 yılında H. Aschehoug and Co. tarafından "Sofie's Verden" başlığı altında Norveç dilinde yayınlandı. İngilizceye çevrilmiş bir versiyonu daha sonra Phoenix House tarafından 1995 yılında Büyük Britanya'da yayınlandı. Bu kitapla, batı felsefesinin başlangıcından 20. yüzyıla kadar yaklaşık 3000 yıllık tarihi bir yolculuğuna tanık oluyorsunuz.

Sophie'nin Dünyası, içinizdeki çocuğu sevindirmeyi vaat eden, felsefe, gizem ve fantezinin büyülü bir karışımıdır.

"...bir noktada bir şey hiçlikten gelmiş olmalı..."

Sophie okuldan eve döner ve her biri onun için bir soru içeren iki isimsiz mektup bulur. Bu sorular Sophie'yi derin bir merak içinde bırakarak, sorgulayan zihnini sıradan doğayı yeni bir ışık altında görmeye açar.

'sen kimsin?'

'dünya nereden geliyor?'

Bu sorular sadece başlangıç. Buradan itibaren, son 3000 yılda var olan, farklı felsefi düşünce ve ekollerle ilişkili ya da onları etkilemiş kültürler arasında gezinirken, felsefe tarihi yolculuğuna başlar.

Sophie'yi en çok şaşırtan şey, bu mektupların nereden geldiği ve onları posta kutusuna kimin koyduğudur? Her şey, bu sefer felsefe tarihi hakkında daktiloyla yazılmış bazı sayfalar içeren bir sonraki posta teslimi geldiğinde ortaya çıkar. Gizemli postaya esas olarak, öğrenci Sophie ve öğretmeni Alberto Knox arasında bir felsefe kursu başlar.

Alberto, köpeği Hermes'e tüm öğrenme materyallerini içeren zarfları Sophie'nin bahçesindeki gizli 'inine' teslim etmesini sağlar. Hikâye boyunca, tıpkı Sophie gibi, Alberto Knox'un felsefi öğretilerine öğrenci oluyoruz. Demokritos ve Sokrates gibi antik Yunan filozoflarından başlayarak, Platon, Aristoteles ve Rönesans döneminden geçiyoruz, ardından Romantizm, Marx ve Freud ile tanışıyoruz.

Bu binlerce yıllık bilgi, yakında 15 yaşında olacak Sophie için kolay bir özet olarak geliyor. Sonuç olarak, günlük yaşamındaki merakını ve etrafındaki büyük, gizemli dünyayı ifade ediyor.

"İnsan gözünü yaratan saf şans olamaz. Çevremizdeki dünyayı görebilmemizin bir anlamı olduğunu düşünmüyor musun?"

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sophienin-dunyasina-31-yil-sonra-bakmak-k5054.html

Bu haber toplam 386 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim