• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Süleyman Çelebi Bize Ne Söyledi

Süleyman Çelebi Bize Ne Söyledi
Süleyman Çelebi’ye ait ve asıl adı “Vesilet’ün-Necat “olan fakat halk arasında “Mevlid” şeklinde bilinen eser onun tek eserdir.

Fakat yazıldığı günden bugüne başka bir esere nasip olmayan bir şöhrete ulaşmış, bütün zamanlar boyunca kitleleri etkilemiş bir eserdir.

“Allâh adın zikredelüm evvelâ

  Vâcib Odur cümle işde her kula”

Süleyman ÇELEBİ

 

Süleyman Çelebi’ye ait ve asıl adı “Vesilet’ün-Necat “olan fakat halk arasında “Mevlid”  şeklinde bilinen eser onun tek eserdir. Fakat yazıldığı günden bugüne başka bir esere nasip olmayan bir şöhrete ulaşmış, bütün zamanlar boyunca kitleleri etkilemiş bir eserdir. Onun bu özelliği elbette muhtevası başka bir söyleyişle mesajları ile ilgilidir. Öyleyse bu esere bu yönü dikkate alınarak bakılması yapılacak ilk iş olmalıdır.

Eserin anlam dünyasını ve mesajlarını kavrayabilmek için her şeyden önce yazılış amacına bakmak gerekir. Kaynaklar, Mevlid’in Ulu Cami’de İranlı bir vaizin peygamberle ilgili bir ayeti kasıtlı olarak ya da yanlış şekilde yorumlama biçiminin ortaya çıkardığı itikadi problemdir. Devrin Fetret devri olduğu düşüldüğünde buradaki bu yorumun çok geçmeden bütün Osmanlı coğrafyasında sıkıntıya yol açtığı görülmektedir. Zaten bir süredir Bâtıni ve Hristiyani unsurların ehl-i sünnet itikadına yönelik saldırıları bu olayla iyice su yüzüne çıkınca her sorumluluk sahibi insan gibi Süleyman Çelebi de böyle bir eser yazarak itikadi sapmaların önüne geçmek istemiştir. Bu düşüncenin başka bir boyutu ise Ankara savaşı ile bozulan içtimai ve siyasi yapının birlik içinde yeniden inşası idi. Mevlid, bu anlamda Osmanlı Devleti’nin o fetret döneminde ortaya çıkan Batınî hareketlere karşı Süleyman Çelebi’nin Hz. Peygamber’in manevi şahsiyeti etrafında Sünni islam’ınsavunması anlamında yazılmış bir eser özelliği taşımaktadır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/suleyman-celebi-bize-ne-soyledi/

Bu haber toplam 227 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim