• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Sürgüne mahkûm edilen son padişah: Sultan Vahdeddin

Sürgüne mahkûm edilen son padişah: Sultan Vahdeddin
Hem yetim hem de öksüz bir çocuğun hayata tutunma çabası

Osmanlı padişahlarının 36. sı (ve de sonuncusu), İslâm halifelerinin ise 115. si olan VI. Mehmed Vahdeddin (Vahîdeddin), 4 Ocak 1861'de İstanbul'da, Dolmabahçe Sarayı'nda dünyaya gelmiştir. "Sultan Mehmed Han-ı Sâdis", "Vahiddin" ve yaygın tabirle "Vahdeddin" olarak da bilinir. Babası Osmanlı'nın 31. padişahı olan Sultan Abdülmecid, annesi ise Çerkes asıllı bir cariye olan Gülistû Kadınefendi'dir. Sultan Vahdeddin'in babası öldüğünde kendisi henüz yaşını bile doldurmamıştı. Körpe denebilecek bir yaşta (henüz altı aylıkken) babası öldüğü için yetim kalmıştı. Dört yaşında da annesi öldüğünden öksüz kalan küçük Vahdeddin'e bir müddet ikinci hazinedar Mihrifelek bakmıştır. Onun saraydan ayrılması üzerine Abdülmecid'in kadınefendilerinden Şayeste Kadın tarafından büyütülmüştür.

Bir cihan devleti olan Osmanlı'nın son padişahı Vahdeddin (Vahîdeddin), Sultan Abdülmecid'in padişah olan dört oğlundan dördüncüsüdür. Eşleri Nazikeda Kadın, İnşirah Kadın, Şadiye Meveddet Kadın, Nevvare Kadın, Nevzad Kadın'dır. Sultan Vahdeddin'in oğlu Mehmed Ertuğrul Efendi'dir. Kızları ise Fenire Sultan, Fatma Ulviye Sultan ve Rukiye Sabiha Sultan'dır. Torunları Neslişah Osmanoğlu, Hanzâde Sultan ve Necla Sultan'dır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/surgune-mahkm-edilen-son-padisah-sultan-vahdeddin-makale,2703.html

Bu haber toplam 277 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim