• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Konya 11 °C
  • Sakarya 15 °C
  • Şanlıurfa 18 °C
  • Trabzon 19 °C
  • Gaziantep 12 °C
  • Bolu 10 °C
  • Bursa 16 °C

Tarafgirliğin Tarafı

Tarafgirliğin Tarafı
Sanatçıların içinde bulundukları bu hâli idrak açısından Rollo May’ın yukarıda zikredilen cümlesi yeniden yorumlanmaya müsaittir.
Zira yaratma eylemi kıskançlık ve fedakârlıkla açıklanabilir. Ve yine buradan hareketle sanatçı, May’ın da belirttiği gibi yaratmadan evvel yıkandır.
Eleştiri kurumunun zayıflığı yahut belirleyici bir merkez olamayışı onlarca yıldır tartışılan bir meseledir. Kavramsal ve kurumsal anlamda yeri hâlâ yadırganan eleştiri, alt çerçevede öznellik ve nesnellik gibi muhtelif sorunlarla birlikte ifade edilmeye çalışılmaktadır. Kavramsal bir özne olarak sorunlarla kendini inşa etmiş olması, mahiyetinin tartışılabilirliğini her daim sürdürmüştür. Hâlihazırda temellerinin sağlamlığı bir eleştiri meselesi olan eleştiri kurumunun işlevselliği ve belirleyiciliği ayrıca bir soru işareti özelliği göstermektedir. “Yaratıcı” bir özelliği bulunan sanatçının eleştiriyle ilişkisi nesnellik üzerine kuruludur. Zira bir sanatçının, başka bir sanatçının yapıtları karşısında eleştirel bir nesnellik tavrı takınabilmesi oldukça zordur. Sanatçının kendi sanat ürünlerinin, sanatsal bir derinlik ve nitelikle muhatabına ulaşabilmesi için evvela kendi içinde bir eleştiri değeri taşıması icap etmektedir. Kendi içinde taşıdığı bu değer, başkasına ait olduktan sonra daha derin bir karşılık bulacaktır. Bu noktada sanatçının kendi nesnelliğiyle olgusal duyuş tarzını ve bakış biçimini ayrıştırabilmesi mecburidir. Bu bağlamda sanatçının, bu titiz ve müstakil bakış açısını başka sanatçıların ürünlerine karşı uygulaması imkânsız değilse bile çok zordur.
Bu haber toplam 240 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim