• İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 14 °C
  • Konya 7 °C
  • Sakarya 11 °C
  • Şanlıurfa 12 °C
  • Trabzon 11 °C
  • Gaziantep 9 °C
  • Bolu 7 °C
  • Bursa 12 °C

Tarihe Bir Sisin İçinden Bakmak Üzerine

Tarihe Bir Sisin İçinden Bakmak Üzerine
Bize düşen aziz borç asırlık zamanlardan, Tarihi temizlemek sahte kahramanlardan. NFK

Taha Akyol bir yazısında "iktidarı sınırlama" kavramı üzerinde duruyordu. Bu kavram etrafında "Hak ve hürriyetlerimizin, yargıda adaletin ancak iktidarın sınırlandırılmasıyla mümkün olacağı fikri köklü değildir, yaygın da değildir." Yorumunu yapmıştı. (02. 03. 2017, Hürriyet). Bu yorum ve çıkarımların geniş zamana yayılmış bir bakış açısıyla oluştuğu açıktır. Yönetimi bir şekilde almış olan her kişi ya da grup gücü teksif etme derdine düşer. Bunu da değişik argümanlarla halka anlatmaya, yönetiminin devamı adına sunar. Bu bilgilendirme olabileceği gibi, yıldırma, korkutma gibi baskıcı yöntemlerle de olabilir.

Tarih, millet olarak bakmayı sevdiğimiz alanlardan birisi. Oğuz Kağan'dan beri, hem geçmişe dönük bir gurur kaynağı, hem de geleceğe yönelen ilham olma tarafı var çünkü. Tarihe, tarihsel figürler ve olayların ötesine geçerek bakmak, güç denetiminin yalnız ahlaka bırakılmadığı, kurumsal yapının gerekli hukuk kurallarını oluşturma kapasitesi ve kurulan dengeyi görmek olduğunu, bütün açıklığıyla ifade edebilmek anlamına gelir. Bu anlam, aklın önündeki perdenin aralanması demektir. Büyük ve geniş bir ufuk o zaman açılır. Bu anlam bir arayış değilse, sisler içinden bakarak gerçeği görmeye çalışıyoruz demektir. Özellikle de hatalı, eksik ya da yanlış yazıldığı, ülkemizde büyük bir kesim tarafından düşünülen ve adına "yakın tarih" dediğimiz dönemle ilgili olarak. Bu yazının sebebi de, yakın tarihimize, "resmi tarih" dışında açılan pencerelerden birinden bakabilme adınadır. Bu yazı için temel aldığım eser, "Bütün Açıklığı İle İnönü Savaşları" adlı, 1967'de Cevat Rıfat Atilhan tarafından yazılan eserdir. Yazarımız yirmi civarı madalyası olan bir askerdir. İstiklal Savaşının zaferle noktalanması üzerine ordudan ayrılmıştır. Bir yazar, aktif siyasetçi ve yetmişten fazla kitabı olan, düşünce tarihimizin önemli kalemlerinden biridir. Bugün şu cümleyi rahatça kurabiliriz: Cevat Rıfat Atilhan (D. 1892, İstanbul - Ö. 4 Şubat 1967) değeri bilinmeyen, bildirilmeyen, gerçeğin üstündeki örtüyü aralamaya çalışan bir şahsiyettir.

Bosna-Hersek beylerinden Hurşit Paşa'nın torunu, Şam Mutasarrıfı Hasan Rıfat Paşa'nın oğludur. Kuleli Askerî Lisesi ve Harp Okulu mezunudur. I. Balkan Savaşı'nda Edirne müdafaasında gösterdiği kahramanlık ve cesaret Bulgarlar tarafından bile takdir edildi ve esir tutulduğu Sofya'da kendisine "Bulgar İmtiyaz Madalyası" verilir. Birinci Dünya Savaşı'nda Filistin cephesinde görev alır. Birinci ve İkinci Gazze savaşlarına katıldı. İkinci Gazze Meydan Savaşı'nda üç yüz elli kişilik müstakil bir müfreze ile İngiliz ordusuna yaptığı taarruzla savaşın Türkler lehine gelişmesinde büyük rol oynadı. 1916'da Yahudiler tarafından kurulan ve Filistin Cephesi'nde İngilizlere istihbarat sağlayan NİLİ adlı casusluk teşkilatını deşifre ederek çökertilmesini sağladı. Mütareke döneminde Mersinli Cemal Paşa tarafından Konya'da gerçekleştirilen Milli Mücadele faaliyetlerine katıldı. Millî Mücadele'de Fransız işgalindeki Zonguldak Bartın-Ereğli bölgesinde milis komutanı olarak savaşır. Ankara'yı işgale gelen Fransız birliklerini durdurmayı başarır. Gösterdiği başarıdan dolayı kendisine madalya verilir.

Atilhan, ordudan ayrıldıktan sonra basın hayatına girer. Bugün ve Sebilür-reşad'ın bulunduğu çok sayıda gazete ve dergide yazılar yazar. Millî Mücadele yılları, Türk ve dünya politikası, dinî konular, masonluk, Yahudilik ve Siyonizm üzerine araştırmalar yapar ve bunları kitap halinde yayımlar. İşte bu kitaplardan birisi de "Bütün Açıklığı İle İnönü Savaşları" adlı bizim bu yazıya esas aldığımız eserdir. Kitabın önsöz kısmındaki şu önemli iddiayı alarak devam edelim: "Hepsinden önemlisi, her şeyimizi feda ederek kazandığımız bu muazzam zaferin Lozan'da kaybedilişidir."

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/tarihe-bir-sisin-icinden-bakmak-uzerine-k5131.html

Bu haber toplam 381 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim