• İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Konya 19 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 26 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 24 °C
  • Bolu 19 °C
  • Bursa 19 °C

Tarihî kitabe ayaklar altında

Tarihî kitabe ayaklar altında
Türkiye'nin dört bir yanında Osmanlı ve Selçuklu'dan kalma kitabeleri görmek mümkün. Ne var ki İslam tarihinin paha biçilmez eserleri çoğu yerde çöplüğe dönüyor.

kitabeTürkiye'nin dört bir yanında Osmanlı ve Selçuklu'dan kalma kitabeleri görmek mümkün. Ne var ki İslam tarihinin paha biçilmez eserleri çoğu yerde çöplüğe dönüyor. Onlardan biri de Diyarbakır'da üzerine Ayet-el Kürsi'nin yazılı olduğu kitabe. Prof. Dr. Abdurrahman Acar, "Kitabelerin çöplük içinde olması utanç verici. Bunlar koruma altına alınmalı." diyor.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'daki Evlibeden Burcu'nun dışında kalan kitabe yok olmak üzere. Selçuklular tarafından küfi sanatıyla Ayet-el Kürsi'nin nakşedildiği kitabenin üzerinden her gün yüzlerce kişi geçiyor. Uzmanlar tarihî ve dinî değeri yüksek kitabenin kurtarılması gerektiğini söylüyor. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Acar, Diyarbakır'ın İslam tarihi ve sanatları açısından çok eskilere dayandığını hatırlatıyor. Kitabenin vatandaşların üzerinden geçtiği bir kaldırım taşı haline dönüştüğünü dile getiren Acar, kitabenin kaderine terk edildiğini söylüyor. Vatandaşların kitabenin yakınına çöp döktüğünü ifade eden Prof. Dr. Acar, "Bu manzara utanç verici." yorumu yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın konuyla ilgilenmesi gerektiğini belirten Acar, "Burada yer alan kitabe tarihî değerlerimizden birisidir. Müzede koruma altına alınması gerekiyor, imkân yoksa da yerinde korumamız gerekiyor." diyor.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat ise tarihî eserlerin çöp içinde olmasının kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Diyarbakır surları ve burçlar üzerindeki her yerde ecdadın mühürlerini görmenin mümkün olduğuna işaret eden Haspolat, bu mühürlerin manevi değer hükmünde olduğuna dikkat çekiyor. Haspolat, tarihe ait manevi unsurların bu şekilde bulunmasına tolerans gösterilmemesi gerektiğini vurguluyor.

 

Zaman, Kültür

Mehmet Şükrü Ocak Diyarbakır   -   31.01.2012


Bu haber toplam 678 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim