• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Tecrübenin Hakikati “Soğuğa Yiğitlik Olmaz”

Tecrübenin Hakikati “Soğuğa Yiğitlik Olmaz”
Atalardan gelen tecrübe neydi? “Soğuğa karşı yiğitlik olmaz”. Soğuğa karşı en güzel ve kesin önlem soğuktan uzak durmaktır. Ama dünyanın soğuğu olmayan çok az yeri vardır. Öyleyse ikinci önleme geçilir. Bu da giyinerek veya barınarak soğuktan korunmaktır.

“Soğuğa yiğitlik olmaz, evladım!” derdi anacığım. Çocuk aklımla bir türlü anlayamazdım bu sözdeki hakikati. Dediğini de yapardım, istemeden de olsa. Ne de olsa anaydı. Karşı gelmek, yapmam demek olmazdı. Sonra hak verdim. Hatta bizzat kendim tecrübe ettim. Kuzuları yaymak için meraya gitmiştim. Köyde kuzuları dışarı çıkarma ve yayılmaya alıştırma işi çocukların vazifesiydi. O güne efelik etmiş, kolsuz bir gömlekle çıkmıştım. Gülmez’in yamacında soğuk mu soğuk bir rüzgâr esmeye başladı. Tir tir titriyordum. Ne sığınacak bir yer ne giyinecek bir yedek elbisem vardı. Ana feraseti anlamış, ana yüreği dayanamamış olacak ki, bir kazak göndermişti anacığım. Giyindim ve “oh be, dünya varmış” dedim. O kazağın bedenimi sarışı ve adeta bana sıcak yuva oluşu hâlâ hatırımdadır. Böyle bir tecrübeden sonra “soğuğa yiğitlik olmaz” sözündeki hakikat zihnime mıhlamıştım.

Bu söz anacığıma ait değildi. Onun anası, ötekinin atası hep birbirine söylemiş, nesilden nesle aktarılmış, yaygınlaşmış ve kökleşmiş bir tecrübî hakikatti bu. Zaten böyle oluşur tecrübeler. Normal döngü içinde pek anlaşılmaz, ancak zaman zaman yaşanan tecrübelerle hakikati zihinlere kazınır.

Demek ki insanoğlu önce korunmayı öğrenmesi gerekiyor, sıhhatin kıymetini bilmeyi, hastalıktan ve kötülükten kaçınmayı, sağlam kulpa tutunmayı, güvenli alana sığınmayı…

Devamı: https://www.insaniyet.net/tecrubenin-hakikati-soguga-yigitlik-olmaz/

Bu haber toplam 1049 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim