• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Teşhir Toplumunda: Bir Sorun Var

Teşhir Toplumunda: Bir Sorun Var
Hilal Başak yazdı...İnsanlık, hayatının pek çok merhalesinde farklı gelişmelere ve olaylara şahit oldu.

 Bu olayların bazıları insanlığı iyi yönde etkilerken bazıları da insanlığın gerilemesine sebep oldu. Her çağda olduğu gibi biz 21.yy 'ın çocuklarının çağında da bariz bir alana yöneldi insanlık. Bunun sonucu olarak pek çok teknolojik gelişme oldu. 80'li yıllarda televizyonun ve telefonun zor bulunmasına karşın 90'larda bu zorluk yerini rahatlamaya bıraktı. Toplum şaşkın bir şekilde olanları izlemek ile meşgulken bir anda hiç beklemediğimiz kadar hızlı gelişmelerin içinde bulduk kendimizi. 2000'ler ve sonrası artık hıza yetişemediğimiz buna karşın alıştığımız bir dönem olarak yerini aldı tarihin raflarında. Teknolojik gelişmelerin bir getirisi olan "teşhir" işte tam bu merhaleler içerisinde hayatımıza girdi ve vazgeçilmez konumunu almayı başardı.

Sosyologlar, içlerinde bulundukları toplumları tanımlamaya çalışmışlardır çoğu kez. Baudrillard'ın "Tüketim Toplumu", Debord'un "Gösteri Toplumu", Byung Chul Han'ın "Şeffaflık Toplumu", Foucault'un "Gözetim Toplumu", Jan Van Dijk'in "Ağ toplumu" ve günümüzde İslam Can'ın "Teşhir Toplumu" kavramsallaştırmaları günümüzde toplumu anlama ve anlamlandırma çabaları olarak okunabilmektedir.

Teşhir Toplumu Kitabına Kısa Bir Bakış

İslam Can ve Ejder Ulutaş'ın kolektif çalışması olan kitap, Ketebe Yayınları aracılığıyla okurlara sunulmuş. Kitap güncel bir girişle başlıyor. Teşhir'in hayatımıza nasıl yerleştiğine örnek olarak bazı televizyon programlarını veriyor. Kitabın girişindeki güncelliğin yanı sıra arka kapakta yer alan şu cümle okuru selamlıyor: "SAHNELİK HAYATLAR YAŞIYORUZ"

"Yönlendirme ve denetleme isteği çağımızın ruhuna en uygun iki ifadedir." (s.20) cümlesi ile teşhirin yönettiği insanlığa vurgu yapıyor kitap. Bu durum çağın nabzına göre özgürlük adı altına servis edildiğinden yahut kabullenilmek istiyorsan görünür olmak bir diğer ifade ile ayak uydurmak zorundasın şeklinde sunulduğundan dolayı insanlık ister istemez teşhiri benimsiyor. Bunun sonucunda bilindik bir markanın kahve bardağı ile fotoğraf çekilmeyince kendini eksik hisseden, istediği model telefona sahip olmadığı için kendini küçük gören yani teşhire müsait hatta muhtaç bir toplum haline geliyor toplumumuz. Kitap, bu konuyu şöyle açıklamış: "İnsanları bu kültürün parçası haline getiren iki neden var:

  • Ruhun başka bir ruha ulaşma ve hayatının anlamını paylaşma çabası.
  • Popüler kültürün bize enjekte ettiği ilgi çekme ve farkına varılma arzusudur."

"Şeyler artık sergi değeri ile ölçülmektedir." (Chul Han, 2017: 29– 30) Teşhirin nedenlerini bölüm bölüm bizlere sunan eser genel hatlarıyla: Moda, özgürlük, gösteriş, imge/imaj, tüketim, selfie, televizyon, şöhret konularına değinmiş. Bunun yanı sıra kitabı okurken aklıma gelen Robot Ron: Bir Sorun Var animasyon filmi de teşhir ve tüketim konularına güzel bir bakış açısı getiriyor.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/teshir-toplumunda-bir-sorun-var-k5173.html

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim