• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Türk sanat müziğinin hafız bestecisi: Sadettin Kaynak

Türk sanat müziğinin hafız bestecisi: Sadettin Kaynak
"Kara Bulutları Kaldır Aradan", "Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece", "Dertliyim Ruhuma Hicranını", "İncecikten Bir Kar Yağar" ve "Çile Bülbülüm Çile" gibi unutulmaz eserlere imza atan bestekar, hafız Sadettin Kaynak'ın vefatının üzerinden 62 yıl geçti.

Türk sanat müziğinde kendine özgü bir form geliştiren usta sanatçı, Rize'den İstanbul'a gelen, Fatih Camisi hocalarından Ali Alaeddin Efendi ile Havva Hanım'ın oğlu olarak 15 Nisan 1895'te İstanbul Fatih'te dünyaya geldi.

Sanatçı, ilk ve ortaöğrenimini İstanbul Aksaray'da tamamladı. Kur'an'ı Kerim'i 9 yaşında ezberleyen Kaynak, küçük yaşlarda sesinin güzelliğiyle çevresinin dikkatini çekti.

Usta sanatçı, ilk musiki derslerini henüz 10 yaşlarındayken Hafız Melek Efendi'den aldı. Darüşşafaka Cemiyeti'nde, musiki öğretmeni Kazım Uz'dan nota ve usul eğitimi alan sanatçı, ilahi ve fasıl konularında Şeyh Cemal Efendi'den yararlanarak kendini geliştirdi.

Mercan İdadisi'ni bitiren Kaynak, Balkan Harbi zamanında Darülfünun İlahiyat Fakültesi'ne girdi. Sanatçı, 1. Dünya Savaşı'nda öğrenim çağındaki gençlerin askere çağrılması üzerine, 1917'de vatani göreve başladı. Diyarbakır'da başladığı askerlik dolayısıyla Mardin, Elazığ ve Harput'ta da görev yaptı.

 

Ukrayna'ya sefer yapan gemilerde bir süre katiplik yaptı

Sadettin Kaynak, Cumhuriyet’in kurulmasının ardından Ukrayna'ya sefer yapan gemilerde bir süre katip olarak çalıştı.

Hüzzam makamındaki "Hicran-ı Elem" adlı ilk bestesini 1926'da kaleme alan usta sanatçı, aynı yıl plak doldurmak üzere Berlin'e gitti.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/turk-sanat-muziginin-hafiz-bestecisi-sadettin-kaynak-h47998.html

Bu haber toplam 177 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim