• İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C

Türkçe Şûrası ikinci gününde devam ediyor

Türkçe Şûrası ikinci gününde devam ediyor
Türkçenin içinde bulunduğu durumu değerlendirmek ve dilin güncel meselelerine çözüm önerileri getirmek amacıyla düzenlenen "Türkçe Şûrası" devam ediyor.

26 Kasım 2021 tarihinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sümerbank Binası Toplantı Salonunda açılış konuşmalarıyla başlayan programın ilk günü “Dil Felsefesi-Felsefe Dili” oturumu yapıldı.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın oturum başkanı olduğu şûranın ilk oturumunda bildiri sunan akademisyenler ve bildiri konuları: Doç. Dr. Muhammed Enes Kala: Kültürü bilgiyle, bilgiyi dille inşa etmek. Necmeddin Evci: Dilin ontolojik bağlamı ve bağlantıları. Prof. Dr.: Ali Utku: Felsefe dili olarak Türkçe: Tarihsel bir sorunlaştırma, Prof. Dr. Recep Alpyağıl: “1942’de neler oldu?” yahut “Felsefe ve Gramer Terimleri” adlı eserin gramatolojisi.

img_3985.jpg

Dil üzerine çalışanların yanı sıra akademisyen ve felsefecilerin büyük ilgi gösterdikleri şûranın  ikinci oturumunun başlığı: Konuşma Dili. Prof. Dr. Şerif Ali Bozkaplan: Konuşma dili/yazı dili bağlamında Türkçe ve Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Türkçede kavram ve kelime üretme konusunun zihniyet temeli başlıklı konuşmalarını yaptıkları ikinci oturumu Prof. Dr. Oğuzhan Durmuş yönetti.

img_4017.jpg

“Dil ve Devlet, Devlet Dili, Resmî Dil” günün üçüncü oturumunun konu başlığı oldu. Prof. Dr. Oğuzhan Durmuş’un  yönettiği bu oturumda bildiri sunanlar ve konu başlıkları:  Prof. Dr. Oğuzhan Durmuş: Devlet dili olarak Türkçe, Doç. Dr. Hayrettin Orhanoğlu: İdeolojinin dili-dilin ideolojisi, Yakup Şimşek: Resmî ikameli Türkçe. Dr. Ali Özgün Öztürk: Cumhuriyet Döneminde Türkçenin sadeleşmesi ve söz varlığımıza etkileri

img_4071.jpg

Edebiyat Dili” konulu dördüncü oturumu Prof. Dr. Turan Karataş yönetti. Bu bölümde bildiri sunanlar: Prof. Dr. Atabey Kılıç: Edebiyat dilimizin meseleleri,  Prof. Dr. Turan Karataş: Edebiyat terimleri meselesi, Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş: Edebiyat dili ve Ali Ural: Refik Halit Karay ve Türkçenin lezzeti.

img_4188.jpg

Anadolu Mektebi öğrencilerinin katılı ile gerçekleşen beşinci otumun konusu; “Gençlerin Cumhuriyet Dönemi yazarlarının eserlerini anlamakta karşılaştıkları güçlükler” Oturum Başkanı: Şevval Yüce, konuşmacılar:  Ali Anıl Şener: Mütefekkir yazarı neden anlayamıyoruz?, Arzu Nur Gün Koç: Bir bahar seli: Ahmet Hamdi ve edebiyat dili, Sidre Nur Duran: Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un dili üzerine ve Emine Müberra Baydar: Şair-derviş kardeşliği.

img_4248.jpg

Akşam 18.00’de başlayan Türkçe Şûra’sının son oturumunu Dr. Umut Başar yönetti. “Türk Dünyasında Ortak Türkçe” konulu altıncı oturumda Prof. Dr. İskender Pala Türk dünyasında ortak Türkçeyi anlattı.  Dr. Ayhan Pala da, Dil inkılabı ve Türk dünyası başlıklarında bildiri sundu.

Türkçe Şûrasının ikinci günü  sekiz oturumla devam ediyor.

img_4224.jpg

img_4277.jpg

Bu haber toplam 578 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim