• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Türkçenin Kalbine Doğru

Türkçenin Kalbine Doğru
Türkçenin Kalbine Doğru

Türkçe; bilinen insanlık tarihinin en köklü uygarlıklarından birinin dilidir ve binlerce yıllık devasa bir kültür tarihini, geçmişten geleceğe taşımaktadır. Türkçenin taşıdığı binlerce yıllık tecrübe, özellikle özgün ontoloji açısından muhteşem bir içeriği barındırır. Sözünü ettiğimiz muhteva Türkçeyi, Türk kültürünün yaşam kaynağı haline getirir. Türkçeyle ifade imkânı bulan varlık anlayışındaki zenginliğin yükseliş dönemleriyle paralel seyretmesi, bu çıkarımı haklı çıkarmaktadır.

Türkçenin Kalbine Doğru çalışması, kavramsal içerikle yüklü Türkçe sözcükleri yeniden anlama yolunda dikkatli ve samimi bir çabadır. Bilindiği gibi kelimelere yüklenen anlamlar, kendiliğinden ya da kontrolsüz bir süreç değildir. Varlık ile insan arasında sürekli etkileşimin getirdiği kaçınılmaz bir alışverişle yaratılan dil, insanı ve dolayısıyla toplumu şekillendirip kültür-medeniyet inşâ ediyor. Milletin halefleri ve selefleri arasında mesafe açıldıkça, dilin özünde kurulan anlam da olumsuz bir seyre giriyor.

Türkçenin bugüne kadar göz ardı edilmiş anlam kökleri, esasen Türk düşüncesinin anlama kodlarını da taşır. Türk varlık anlayışı, geçtiği yere hayat veren coşkun bir ırmak gibi Türkçenin içinde akmaktadır.

Türkçe bilmek, hiç kuşkusuz dil bilgisi yordamının ötesinde bir anlama çabasını gerektirir.

Dilin derinliklerinde yaşayan anlam dünyası, tüketilmesi mümkün olmayan söz varlığıyla yaşamayı sürdürür. Fakat o dilde konuşan, okuyan ve yazanların konuya özgün bir farkındalıkla yaklaşmaları gerekmektedir. Sözünü ettiğimiz dikkatin kazanılması, dilde yaşayan kadim ontolojinin anlaşılmasıyla elde edilebilecektir. Bu kitabı ortaya çıkaran makaleler, bir ayağını özgün varlık kavrayışında tutarken bir ayağıyla da yeni ufukları taramaya çalışır.

Okuyucu, Türkçenin günlük dilde kullanılan en “sıradan” sözlerinde bile Türk Dilinin nasıl köklü bir medeniyet anlayışına sahip olduğuna tanıklık edecek. Tıpkı bu kitabın yazarı gibi…

Bilim, sanat ve felsefe için Türkçe anlamanın değeri üzerinde özellikle durmaya çalıştık. Türkçenin, fiil köklerinden yola çıkarak geliştirdiği üst düzey kavramlara ayrıca dikkat çektik. Dilimizdeki söz varlığının alt yapısındaki nitelik, ele aldığımız her kavramla biraz daha gün yüzüne çıktı.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/turkcenin-kalbine-dogru/

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim