• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 1994

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 1994
Türkiye Yazarlar Birliği'nin on dördüncü kitabı 1994 yılı Kültür Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin on birincisi...

Yıllık, Ekonomi, Toplum ve Siyaset, İslam Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Eğitim, Şiir, Hikâye, Roman, Seyirlik Sanatlar, Çocuk Edebiyatı,Musiki, Plastik Sanatlar ve Mimari, Mizah, Folklor, Radyo-Televizyon, Sinema, Basın, Dergiler, Yayın Hayatı, Nesillerin Mirası, Spor, Dış Politika, Çalışma Hayatı, Olaylar-Kayıplar-Kuruluşlar-Ödüller,  bölümlerinden müteşekkil. 566 sayfalık yapısı ile kültür ve sanat alanımıza geniş bir pencereden bakıyor. 

Yayınlayan ve yönetenin D. Mehmet Doğan, Koordinatörün Lütfi Şehsuvaroğlu olduğu yıllığın Yayın kurulunda Hasan Erbay, Ercan Şen, Özcan Ünlü yer alıyor. 

Ekonomi, Toplum ve Siyaset'te siyaset ve Toplumu Lütfi Şehsuvaroğlu, Ekonomiyi Metin Toprak, hukuki olayları M. Ali Bulut yazmış. 

Yıllığın İslam Dünyası bölümünü dikkat çeken bir isim kaleme almış: Ahmet Davutoğlu.

Davutoğlu, Malezya İslam Üniversitesi'nde iken yazdığı yazıda, İslam dünyasının 1993 yılı boyunca kanlı sınırlarda olmasının sebebi olarak, jeopolitik hakimiyet alanı üzerinde sürmekte olan büyük devletler arası çatışmaları göstermiş. İslam dünyasının buradaki tek suçunun jeopolitik ve jeoekonomik avantajın siyasi avantaja dönüştürülmesinde becerikli olmamaları olduğunu aktarmış. 

Hikaye bölümünü yazan Halime Toros, edebiyatın dilinin tutulduğu yıl olarak adlandırdığı 1993 yılı için hikaye alanında kayda değer çalışmaların Buket Uzuner, Sibel Bilgin, Gül Abus Semerci tarafından yapıldığını iddia etmekte beis olmadığını söylemiş. 

Mimari bölümünü Turgut Cansever yazmış. Cansever mimarinin Osmanlı'dan başlayarak kısa bir değerlendirmesini sunsa da asıl son 70 yıl için (cumhuriyetin ilanından sonra) yapılanların yapılmayanların dökümünü sunmuş. Mimarlık geleneğinin reddi/terki/kaybedilmiş olması ile yaşanan harabeliğin, yaşanan kültür bunalımı ile de alakasına değinmiş. 90'lı yılların ise mimarimiz adına düşünsel alanda gelişme kaydettiğini aktarmış.

Yıllığı okumak için tıklayın...https://kitap.tyb.org.tr/kitap/1994.pdf

Bu haber toplam 243 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim