• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Türkmen Dağı’ndan Selam Getiren Kitap: İleri Karakol

Türkmen Dağı’ndan Selam Getiren Kitap: İleri Karakol
Behçet Alkan, Anadolu Ajansı (AA) Nevşehir temsilcisi. Savaş muhabirliği eğitimi ve tecrübesi olan bir gazeteci. Yani hem alaylı hem mektepli.

 Anadolu’nun güzide ve mütevazi bir ilinde görev yapması sizi yanıltmasın. Afganistan, Somali, Arakan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Sierra Leone gibi ülkelerde haber kovalamış, belgeseller hazırlamış. Onu sıradan bir gazeteci olmanın ilerisine taşıyan ise dert sahibi biri olması. Zaten bu dert sayesinde kamera ve mikrofon tutmaya alışık olan elleri kalem tutmaya, kitap yazmaya karar vermiş. Pasaport edindiği davası sınırları aşmasını sağlamış. Zahmet ve zorluk demek olan uzak diyarlar böylece yakınlaşmış. Evli ve çocuk sahibi olması onu derdinden geri koymamış.

Vatansever ve şehitlere ithaf ettiği İleri Karakol’un kendi payına düşen telif gelirlerini, savaşta anne babasını kaybeden yetim çocukların ihtiyaçlarında kullanılmak üzere İHH’ya devretmiş. Arka kapağına bakarsanız “bu kitap, kadim diyarlarda asırlardır boynu bükük kalsalar da vatanseverliğin anlamını hatırlatanların hikayesini anlatıyor.” Bu açıklamada bir kelime eksikliği var. O kelime “gerçek”. Yukarıdaki cümlenin son üç kelimesi “… gerçek hikayesini anlatıyor.” olmalıydı. Hikâye, olmuş ya da olması mümkün olayların anlatımı demek olsa da daha çok akıllarda “olması mümkün” kısmıyla bir kurgu gibi yer ediniyor. Bu da gerçekliğe gölge düşürüyor ve “hikâye” anlattığı söylenen eserlerin inandırıcılığını olumsuz etkiliyor.

İleri Karakol, “bir kitaptan öte vatanseverlik öğretisi” olarak takdim ediyor kendini. Yazar bu iddialı çıkışı yaparken eseri okuyan herkesin kendine mutlaka katılacağı inancına duyduğu kuvvetli güveni vurguluyor. Bir diğer iddialı nokta ise eserin IMDB puanı yüksek sürükleyici bir filme benzetilmesi. Bu yüzden kitapta ayraç kullanmaya gerek olmayacağı, zira başlayıp bitirmenin sadece birkaç saat süreceği hatırlatılıyor. Sona erince de “keşke biraz daha sürseydi bu serüven” dedirteceği belirtiliyor. Bu kitapta yazılanlara aynel yakin şahit olsaydınız ve bu kitabı siz yazsaydınız emin olun siz de benzer iddialı cümleler kurardınız.

Türkiye Türkiye’den Büyüktür

Çıra Yayınları eseri “anı” kategorisinde değerlendirmiş. Anı deyince insan zihni eskilere yani çok gerilere gidiyor ama yazarın bizi götürdüğü günler birkaç yıl öncesine dayanıyor. İleri Karakol, Behçet Alkan’ın ilk kitabı. Bir ilk eser olmasına rağmen üç ay denebilecek kadar kısa bir sürede ikinci baskısını yapmış. İlk baskı Nisan 2021, ikincisi ise Haziran 2021 tarihli. Bu başarının sırrını kitabın konusu kadar yazarın samimiyet ve cesaretinde de aramak gerek. Yazar, sadece anılarını yazmakla yetinmemiş, bölgeye dair okumalardan yaptığı alıntılarla vermek istediği mesajları güçlendirmiş.

Kitap, ifade tarzı dikkate alındığında bir belgesel metni tadı da veriyor. Bu anlatım tarzında yazarın gazeteciliğinin de etkisi olduğu muhakkak. Çatışma sahneleri ile düşman tank ve havanlarının menziline giren yollardan araçla geçiş sırasında yaşananların tasvir edildiği cümleleri okurken izlediğiniz savaş filmlerinin görüntüleri zihninizde beliriyor. Yazar profesyonel bir edebi destek aldı mı bilmiyorum ama böyle bir katkının kitabın okuma lezzetine lezzet katacağı, yazı dilini daha etkileyici hale getireceği kesin. Akıcı sayfalar okurda roman hissi bırakıyor, bu da ilerlemeyi kolaylaştırıyor. Kitabı bitirme sürenize belirleyecek olan en önemli unsurların başında ise içeriğine duyduğunuz merak geliyor.

Takdim, “Kitaba İlk Adım” başlığıyla yazar tarafından yapılmış. Burada çeşitli ve etkili örnekler verilerek “Türkiye, Türkiye’den büyüktür.” mesajının altı çiziliyor. Suriye’ye gidip gelmeye başladıktan sonra bizzat edindiği tecrübe ve gözlemler, yazara “geçmişteki algısal hatalarımla yüzleşmemi sağladı.” dedirtmiş. Takdimden sonra içindekiler kısmında sıralanan 16 başlık şöyle; Savaşın Düşündürdükleri, Dünden Bugüne Suriye, Haber Merkezinden Sınır Ötesine, Halep’e Doğru, Suriye’de Bir Hastane, Özne: Bayır Bucak, Türkmen Dağı Yolculuğu, Al Bayrak Sevdalıları, Çileden Umuda, Ölümle Yaşam Arasında, Tarih Bize Fısıldasa Ne Der, Hayalet Köyde Bir Türk Kadını, Yüklemi ‘Ölüm’ Olan Hayatlar, Cefakarların Fedakarlığı, Son Asrın Savaş Meydanı: Suriye, Bir Hayalim Var.

Devamı: https://www.insaniyet.net/turkmen-dagindan-selam-getiren-kitap-ileri-karakol/

Bu haber toplam 513 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim