• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

TYB Başkanı Arıcan: Âkif kutup yıldızımızdır

TYB Başkanı Arıcan: Âkif kutup yıldızımızdır
İstiklâl Marşı'nın kabulünün 99. yıl dönümü ve Mehmet Âkif Ersoy'u anma günü Taceddin Dergâhı'nda kutlandı. Program, saygı duruşunda bulunulması ve mehter takımı eşliğinde İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Büyük bir dava adamıydı

Törene katılarak bir konuşma yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, Mehmet Âkif'in "Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırtmasın." sözlerini hatırlatarak, "Olurda bu millet İstiklâl Marşı yazmak durumunda kalırsa, Cenabıhak, nice Âkifleri bu millete nasip etsin." dedi.

Türk milletinin en zor zamanlarda Âkif'ini, kahramanını, şehidini ve gazisini her zaman çıkardığını dile getiren Şahin, gençlerin Mehmet Âkif'in mücadelesini anlamasının ülkenin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

Âkif için "İyi bir şairdi ama ondan önce çok büyük bir dava adamıydı." ifadesini kullanan Şahin, İstiklâl Şairi'nin, büyük sosyal ve ekonomik dönüşümün yaşandığı bir dönemi gözlemlemesinin duygularını, ideallerini ve şiirini beslediğini anlattı.

İstiklâl Marşı milli bir mutabakat metnimizdir

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’da yaptığı konuşmada, “Mehmet Âkif Ersoy sadece bir edebiyatçı, sadece bir şair değildir, Millî Mücadelenin sembol isimlerindendir. Âkif’in eserlerinden çok hayatı bir şahsiyet abidesi olarak hepimizin önünde örnektir. Büyük kahramanlıklar sonucu milletimizin yüzyıl önce bu coğrafyada bugün olduğu gibi verdiği mücadelede yazmış olduğu İstiklâl Marşı milli bir mutabakat metnidir. Bu marş değil, bir şiir değil imanın İslâm’ın kahramanlığın yiğitliğin bir marşıdır.”  dedi.

İstiklâl Marşı’nın çok güçlü, felsefi derinlikleri olan, kavramları olan bir metindir diye açıklayan Arıcan,  bugün coğrafyamızda yaşadığımız sorunlar karşısında dahi  Âkif’in, bu milletin neler yapabileceğini bu metinde anlattığını, o yüzden İstiklâl Marşı’nı sadece bir marş olarak değil bu milleti var kılan özellikleri anlamak için çok iyi okumamız gerektiğini belirtti.

Mehmet Âkif’in vefatından sonra ciddi düşmanlıklara, yok sayılmalara, unutulmaya maruz bırakıldığını, 28 Şubat döneminde ise bizatihi Âkif düşmanlığı yapıldığını söyleyen Arıcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Türkiye Yazarlar Birliği olarak kutup yıldızı olarak gördüğümüz önemli isimlerle yürüyoruz. Bunların başında da Mehmet Âkif Ersoy gelmektedir. Türkiye Yazarlar Birliği’nin tüm faaliyetlerinin merkezinde felsefesinde Mehmet Âkif, Nurettin Topçu gibi büyük isimler vardır. İstiklâl Marşı burada yazıldı. 12 Mart ülkemizde sivil bir millî gün olarak kabul edildi. Türkiye Yazarlar Birliği kurulduğu günden itibaren Âkif’i ısrarla gündeme taşıyıp Mehmet Âkif Divanı kurmuştur. İstiklâl Marşının yazıldığı yerde okunması programını icra etmiştir. Şuanda çok sevinçliyim şuanda katılım gayet iyi, çoğu zaman sadece Türkiye Yazarlar Birliği’nin katıldığı programlarımız oldu. Devlet ricallerimiz sivil katılımlarımızın olduğu, tekelleşmeyen tek bir elde toplanmayan bir kutlama yapıyoruz.”

D. Mehmet Doğan, Mehmet Âkif Ersoy gibi “sustu”

“12 Mart’ın Türkiye’de kutlanan milli bir etkinlik olarak kabul edilmesi; Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan ağabeyimizin öncülüğünde ki girişimlerle şimdiki Cumhurbaşkanımız, o zamanın Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu TBMM taşımasıyla 2007 de kabul edildi.” diye konuşan Başkan Arıcan, D. Mehmet Doğan’ın törene katılmayışı için de şunları söyledi:

“D. Mehmet Doğan ağabey 40 yıldır burada konuşuyordu, bugün gelemedi. Hepinize selamları var, tabi etkinliğin bu şekilde düzenlenmesi, formatı nedeniyle artık bayrağı devrediyorum” dedi. Aslında, 40 yıldır burada konuşuyordu. Mehmet Âkif gibi D. Mehmet Doğan ağabeyimizde artık “susmuş” oldu. Bundan sonra da her 12 Martta bu şekilde canlı ve dopdolu faaliyetler oluşmasını temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. "

Mehmet Âkif Ersoy'un torunu Selma Argon’un da konuştuğu etkinlik, Altındağ Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşenur Yavaş'ın İstiklâl Marşı'nın 10 kıtasını okumasıyla son buldu.

Programa, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ve öğrenciler katıldı. 

Mahmut Erdemir

 

vasipsahin1.jpg

img_0352.jpgimg_0339.jpgimg_0336.jpg

Bu haber toplam 951 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim