• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Üç yazarın hatıralarında Erzurum

Üç yazarın hatıralarında Erzurum
“Şunlara bakın, sizin kendi tarihinize yaptığınız muameleye bakın!” dedi. En son çeke çeke Üç Kümbetler’in yanına götürdü beni.
“Flower, flower!” dedi eliyle işaret ederek. “Bak atalarınız çiçek gibi yapmışlar, taştan şiir oymuşlar. Peki siz ne yapmışsınız? Üç yazarın hatıralarındaki Erzurum'u istifadelerinize sunuyoruz.

Yakın tarihin önemli şahitlerinden biri olan Münevver Ayaşlı hatıralarında Erzurum’da yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor: Büyük kayınpederim, mümtaz vezirlerimizden Esad Muhlis Paşa’nın Erzurum Valiliği esnasında yaptırmış olduğu cami de bir askeri depo idi. Gidip gördüm. Depo diye kullanılan caminin içinde, eski sac sobalar, kangal halinde dikenli teller, boş tenekeler vardı. Bunlardan başka bir şey yoktu. Bir eskicinin bile satın almayacağı hurda eşya. İzzet Aksular Paşa’ya çok rica ettim: “Ne olur Paşam, zaten caminin içinde bir şeycikler yok, ne olur bu camiyi cemaate açsanız.”

Paşa, beni sevdiği ve hatırımı kırmadığı halde Esad Muhlis Paşa’nın camisinin cemaate açılmasına: “Yok, olmaz!” dedi (Ayaşlı,2003:249-250)

………..

O günkü Anadolu’nun halini en çarpıcı bir şekilde anlatan ifadelerden biri yazar-devlet adamı Samet Ağaoğlu’na aittir. Ağaoğlu, geçmişi yüzyıllara dayanan tãrihi bir şehir olan Erzurum’a kavuşmasını şöyle anlatıyor: Anadolu’da nasıl bir hayat yaşandığına gezilerimde şahit olmuştum. Bir tetkik seyahatinde bindiğim aracın şoförü ‘Erzurum’a geldik’ dediği zaman ‘Nerede?’ diye ister istemez sormuştum. Önümde sadece bir yangın yeri, toprak içine kazılmış dükkanlar, küçük kerpiç evler ve bir iki cami kubbe ve minaresi vardı. Kendimi tutamamış ve bağırarak sormuştum. ‘Erzurum bu mudur?” (Ağaoğlu,1993:40).

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/uc-yazarin-hatiralarinda-erzurum-h44831.html

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim