• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Üçüncü Yeni Dergisi’nin 24. Sayısı Çıktı

Üçüncü Yeni Dergisi’nin 24. Sayısı Çıktı
Üçüncü Yeni Dergisi, Kasım 2017 tarihinde bir grup üniversite öğrencisinin çıkardığı “Fikir ve Edebiyat” dergisidir. Zaman içerisinde geniş kitlelere yayılan bir fikir akımı olmuştur.

Üçüncü Yeni, adından da belli olacağı üzere Birinci ve İkinci Yenicilerin akabinde kurulmuş bir akım olup İkinci Yenicilerin aksine hem Birinci hem de İkinci Yeni’yi kabul eder ve üzerine daha fazlasını koymayı kendine amaç edinir.

Üçüncü Yeni hem kuralı hem kuralsızlığı kabul eder, kendisinden önceki iki akımın edebiyata kazandırdıklarıyla ilgilenir ve daha fazlası için çaba sarf eder. Şiirde reddetmez, kabul eder. Temel kriteri ise ahlak çizgisidir. Bu akım ortaya çıktığı andan itibaren gerek içinde bulunduğu platform gerekse de yaptığı etkinlik ve düşünsel faaliyetlerle edebiyat alanında bir çatı olmayı, vatana ve millete yararlı edebiyatçılar yetiştirmeyi kendinde şiar edinir. Derginin siyasi hiçbir bağı olmamakla beraber hedef; milletin bekasını temele alarak fikir ve edebiyat camiasında yararlı içerikler üretmek, tüm görüşlere hoşgörüyle kapılarını açmak ve toplumda edebiyatın bütünleştirici noktası olmaktır.

Üçüncü Yeni logosuna bakıldığında, derginin inandığı temellere ve ulaşmak için çaba gösterdiği hedeflere denk düşecek bir anlamı sembolize ettiği görülmektedir. En üst tarafta bulunan kitap, edebiyatın en güzeli ve bize rehber olan Kur’an-ı Kerim’i; hemen altında bulunan çatı, edebiyatın bütünleştirici gücünü kullanarak herkesi tek çatı altında kucaklamayı temsil etmektedir. İki tüy, edebiyat için iki derginin birleşmesi anısına konulmuştur. Romen rakamlarıyla üç, “Üçüncü Yeni” ismini temsil ederken; divit ve içine düşen damla, gözyaşı ve kanla bu davanın mücadelesinin sürdürüleceğini anlatmaktadır. Çerçevedeki defne yaprağı ise hem barışın hem de Üçüncü Yeni’nin zaferlerinin sembolüdür.

“Zamana ve Zemine Yeni Bir Fikir”

Üçüncü Yeni sloganları ise böyle bir akıma yakışacak niteliktedir. Zamanın ve zeminin her ne olursa olsun yeni bir fikir üretebileceğine inanarak “Zamana ve Zemine Yeni Bir Fikir”, daima yeniden başlayarak ve yenilik katarak ilerlemek adına ise “Yeniden Edebiyat” sloganlarını kullanır. Ayrıca dergilerin toplumda bir ayna vasfı gördüğüne inanarak “Dergi Toplumun Aynasıdır” sloganı mevcuttur. 

Düşünsel faaliyetler olarak ortaya çıktığı ilk andan itibaren buluşmalar tertip edip edebiyatın bütünleştirici gücüne inanır. Bu amaçla ilk olarak Mayıs 2018’de merhum Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’nun ailesini Konya’da ağırlayarak bu fikir akımının ilk büyük organizasyonunu gerçekleştirmiştir. Aile, bir konferans amacıyla ilk defa Konya’ya gelmiş ve hatta eşi Berat Zarifoğlu ilk defa sahneye çıkmıştır. Cahit Zarifoğlu’nun anılarının konuşulduğu ve şiirlerinin okunduğu bu program, konferans salonu tarihinin en kalabalık gününü yaşamıştır.

Akabindeki yıl Nisan 2019’da merhum Mehmet Akif İnan’ın ailesi yine aynı amaçla, aynı salonda misafir edilmiştir. Artık Üçüncü Yeni, sadece bir dergi değil, bir fikir akımı olmanın bahtiyarlığını yaşamaktadır. Programda Akif İnan’ın kızı Banu İnan’ın, “Üçüncü Yeni, Mavera’yı hissettiriyor. Sizleri gördükçe Yedi Güzel Adam iyi ki mücadele etmiş diyorum.” sözleri bu akımın önemini kavratmıştır.

Salgın sonrasında ise 8 Ocak 2022'de Adil Erdem Bayazıt ailesi serinin devamı halinde misafir olmuştur. Dört kardeş uzun zaman sonra ilk defa, program vasıtasıyla bir araya gelebilmişler ve bunun mutluluğunu dile getirmişlerdir.

Üçüncü  Yeni sadece matbu alanda dergicilik yapmamaktadır. Topluma hizmet ilkesi ile birlikte çevrim içi programlar, eğitimler ve konferanslar düzenleyerek bu ilke ışığında şuurlu bir toplum yapısı oluşturma adına çalışmalarını her geçen gün yenileyerek ilerlemektedir. Bu konuda çevrim içi olarak Fikir Akademisi, Konuşacaklarımız Var, Medeniyet Akademisi, yedi derginin birlikte olduğu ve Üçüncü Yeni’nin öncülük ettiği Ortak Şiir Dinletisi, çeşitli paneller ve Yazarlık Mektebi düzenlenmiştir.

Üçüncü Yeni, her sayısında farklı bir dosya konusu belirleyip buna uygun eserler yayımlar. Beş ve beşin katlarındaki sayılarında ise serbest dosya konusuyla çıkış yapar. Ayrıca 24. sayısında yalnızca “şiir” türündeki eserlere yer verip önceki sayılarına bir çeşitlilik katmıştır. Üçüncü Yeni, her sayısını lanse ettiğinde bunu bir şiir dinletisi ile süsler ve şiirlerin bir araya getirici gücüne inanan insanları çatısı altında toplar. Salgın döneminde de tedbirli olarak yayın hayatına devam etmiş ve ayrıca online buluşmalarla insanların buhranlı dönemlerinde bir an olsun huzur bulmalarında etkili olmuştur.

Sivil Toplum Kuruluşları, edebiyat, sanat, kültür ve fikir camiasından birçok kişi ile iletişim kurarak onlarca program tertip eden ve binlerce okura hizmet eden Üçüncü Yeni’yi daha yakından tanımak, merak ettiklerinizi sormak için bize ulaşabilirsiniz.

 

WhatsApp Hattı: 0 533 293 42 33

E-posta Adresi: ucuncuyeniresmi@yandex.com

İnternet Sitesi: üçüncüyeni.com

Instagram: @ucuncuyeniresmi

Twitter: @ucuncuyeniresmi

Adres: Şems-i Tebrizi Mahallesi, Mazhar Babalık Sokak, Cihan İş Hanı, No: 16/305.

Karatay/Konya

 

                                                                      Hatice Sümeyye Kurt & Büşra Kızılkaya

Bu haber toplam 630 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim