• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Ufuk Coşkun: Mockingbird (Alaycı Kuş) operasyonu devam ediyor

Ufuk Coşkun: Mockingbird (Alaycı Kuş) operasyonu devam ediyor
1948'de, CIA tarafından ana akım medyaya yönelik bir operasyon başlatıldı. Soğuk savaş döneminde Sovyetler karşıtı bir proje olarak hayata geçirilen bu projenin adı; Alaycı Kuş Operasyonu’dur.

CIA, bu girişim için yılda 1 milyar dolar (toplam bütçesinin yaklaşık üçte biri) harcadı. Anlayacağınız CIA adına cephe açmak için binlerce gazeteciye rüşvet verildi. Biz buna satın alındı diyelim.

İlk elde işe alınanlar, CBS News, Time, Life, Newsweek ve New York Times’den Hollywood'un Paramount Stüdyolarına kadar uzanıyor.

1953'ten sonra projeyi CIA şefi Allen W. Dulles yönetti. Hani şu; “Hedef insan zihnindeki savaşı kazanmaktır. Zihin yıkama ile ideolojisini ve inancını değiştirmek ve gerekirse bir Mançurya Kobayı yaratmaktır” diyen şahıs.

Bu zamana kadar Alaycı Kuş Operasyonu 25 gazete ve haber ajansı üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Bu organizasyonları William Paley (CBS), Henry Luce ( Time Magazine ve Life Magazine ), Arthur Hays Sulzberger ( New York Times ), Helen Rogers Reid ( New York Herald Tribune ), Dorothy Schiff ( New York Post ) ve Alfred Friendly (Washington Post'un genel yayın yönetmeni) yönetiyordu.

1976'da Senatör Frank Church'ün CIA hakkındaki soruşturması, CIA’nın medyadaki yolsuzluğunu ortaya çıkarmıştı. Yani deşifre oldular.

Alaycı Kuş Operasyonu daha sonra uluslararası medya organlarına da yayıldı. Ve bunun hala devam ettiğini düşünüyorum.

Soğuk Savaş sırasında, bir CIA-NATO propagandası olan komünist ideolojileri karalama yöntemi bugün yerini, teknokratik bir ekonomik sisteme dayalı Büyük Sıfırlama'ya bıraktı.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/mockingbird-alayci-kus-operasyonu-devam-ediyor-4211/

Bu haber toplam 589 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim