• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Ulemayı ve dervişleri aziz tut!

Ulemayı ve dervişleri aziz tut!
İki eser var elimizde, aynı amaca hizmet eden ve aynı işin ustası olmuş iki usta ismin kaleminden çıkmış: Siyasetname ve Hükümdar.

Tarihte öyle zamanlar olmuş ki her sanatçı, dönemin hâkimine sanatının en ince ayrıntılarını sergiler ve kendilerine takdim ederlermiş. Ressamlar, heykeltraşlar, müzisyenler…

Hepsi de sanatlarının somut örneklerini hediye etmiş krallarına, padişahlarına. Fakat bu iki ismin icra ettiği sanat ne gözle görülür ne de kulak ile işitilirmiş. Onlar, diğer sanatkârlarla kıyaslandığında belki de boş konuşan insanlarmış. Fakat gün gelip bütün dönemin ileri gelenleri gibi hükümdarlarına bir hediye vermek gerektiğinde onlar da sanatlarını konuşturmuş ve biz insanlara yüz yıllar sonra bile her bir kelimesinin altını kalın kalın çizmemizi gerektirecek iki muhteşem eser bırakmışlar. Bu iki sanatkârın, Nizamül-Mülk ve Niccolò Machiavelli’nin ortak birçok noktası var. Onların en önemli özelliği, ikisinin de dönemin hükümdarlarının sağ kolu olması ve sanatlarını kalemleri ile icra etmiş olmaları.

İlgili eserler gücü elinde bulunduran insanlar için bir değerlendirme ve tavsiye niteliği taşıyor. Arka arkaya okuyunca birçok ortak nokta ve farklılık görüyoruz ki bu farklılıklar da bize, gerek dönemin siyasi koşulları, gerekse yönetim biçimleri hakkında önemli anekdotlar veriyor. Eserler farklı coğrafyalarda yazılmış olsa da aslında aynı hakikati bize izah ediyor ve onu tatbik etmemiz gerektiğini vurguluyor. Mazluma zulmeden, hak yiyen, tahtın gerektirdiklerini yapmayan hükümdar; yönettiği halk tarafından bertaraf edilmeye mahkumdur! İşte bu düşünceyi savunarak sizlere bu iki eseri bu haberde anlatmaya gayret edeceğim.

Hükümdar, günümüzün hem kurt hem tilki siyasetçilerine özel

Öncelikle Hükümdar hakkında bir kaç kelam edeyim. Yazar bu eseri kaleme alırken adil bir yönetim biçiminin halkın refah düzeyini arttıracağını, bağımsızlıklarının uzun süre devam edeceğini ve hiç bir dış gücün bu düzeni bozamanacağını düşünür. Hükümdar, bir tavsiye ve değerlendirme kitabıdır. Yazar konu içerisinde görüş ve düşüncelerini açıklarken tarihten birçok öenmli alıntı ve kanıt gösterir. Bu sayede görüşlerini de sağlam bir temele oturtur. Bununla da kalmaz, ‘olur da benim bu söylediklerimin aksi bir durumu karşıma geçip savunacak biri çıkarsa’ diyerek bir sonraki cümlesine başlar ve bütün olasılıklara cevap bulmaya çalışır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/ulemayi-ve-dervisleri-aziz-tut-h9033.html

Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim