• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Vilâdet-i Nebeviyye’nin 1450. Yılı

Vilâdet-i Nebeviyye’nin 1450. Yılı
Zâik Efendi’nin kızı da babasının izinden gitmektedir. (ö. 1902) Önce Mısır’lı Nazlı Hanım’ın daha sonra Yusuf Kâmil Paşa’nın hanımı meşhur Zeynep Hanım’ın[9] yazı işlerine baktı.
Kâtip Hanım lakabı bu görevi sebebiyledir.  Uzun yıllar bu konakta dinî-edebî sohbetler yapılmıştır. Bu sohbetlerin düzenli ve kaliteli olarak devam etmesinde Şerife Hanım’ın katkıları olmuştur. Uzun yıllar İstanbul’da yaşamış,  Bursa’da vefat etmiş, dergâhın haziresine defnedilmiştir.

Baba Kız Na’at Söylüyor

Adına ister İslâmî Türk Edebiyatı, ister Dinî Tasavvufî Türk Edebiyatı densin bizim edebiyatımızın temel iki konusu Allah (cc) ve Muhammed’dir.(sa)  Şairlerin divanlarında gazeller çoğunlukta ise de  gelenek şudur: Divanlar , tevhid ve münacaat, yani Allah ile ilgili mısralarla  başlar,  na’at  ve kasideler yani  Peygamber ile ilgili beytlerle  devam eder.

Şairlerin,  Hz. Peygamber ile ilgili duygu ve düşüncelerini ihtiva eden na’atler ,  onun arkadaşları; Hassân b. Sâbit, Ka’b b. Mâlik, Ka’b b. Züheyr  ve Abdullah b. Revahâ’dan beri   edebiyat tarihimizi süslemektedir.[1]  Bu manzumeler mûsikî tarihimizin de olmazsa olmaz aslî unsurlarından biridir. Bugün ilâhî ve kaside olarak dinlediğimiz bir çok beste “Ya Resûlellâh” feryâdlarıyla sonlanmaktadır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/viladet-i-nebeviyyenin-1450-yili/

Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim