• İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 7 °C
  • Sakarya 15 °C
  • Şanlıurfa 16 °C
  • Trabzon 16 °C
  • Gaziantep 13 °C
  • Bolu 9 °C
  • Bursa 11 °C

Yağmur Atsız'dan: Aynı senaryo, aynı rejisör, değişik ‘namlı kıtığı’

Yağmur Atsız'dan: Aynı senaryo, aynı rejisör, değişik ‘namlı kıtığı’
Politik mücâdelenin yüzlerce tarzı vardır. Bunlardan hepsinin kalleşçe olduğunu ileri sürmek haksızlık olur. Aralarında iki üç tâne merdce olanı da yok sayamayız.

Yanlış anlaşılmasın, genç insanların politikaya ilgi duymalarını ve hem ülkelerinin hem dünyânın meseleleri üzerine kafa yormalarını kasdetmiyorum. Bunu elbet öteden beri desteklerim. 12 Eylül sonrası iktidârı gasbeden eli kanlı zorbaların gençleri “depolitize” etmek üzere sarfettikleri çabaya o zamanki çok kısıtlı imkânlarıyla karşı duranlar arasında ben de vardım. O nâmussuzların amacı genç nesilleri uysal, itaatkâr sürüler hâline sokarak ülkede gönüllerince cirid atmakdı. Ne mutlu bizlere ki emellerine (tam anlamıyla!) nâil olamadılar. Şerefsizce çabaları, ağır bedeller karşılığı dahî olsa akaamete (aslında aqâmete!) uğradı.

Bunlar eski hikâyeler...

Ama bugün yine bu bakımdan endîşe verici bâzı gelişmeler hissedilmeğe başlandı.

Çoğulcu demokratik toplum düzenine ve bunun ayrılamaz parçası olan hukuk devleti kavramına inanan insanların bu gelişmeden şiddetle tedirgin olmamaları imkânsızdır. Son zamanlarda moda olan bir Fransızca kavram var: “déjà vu”yâni serbest bir çeviriyle “bizbu filmi daha önce de görmüşdük” hissi.

Kendilerini -isteyerek yâhut gayrı-irâdî- böyle bir akıntıya kaptırmak üzere veyâ artık kaptırmış olan gençler keşke şu sözlerime kulak verseler de kendilerini geri çekmek üzere gayret gösterseler diyeceğim ama bir kulaklarından girip öbüründen çıkması ihtimâli o kadar yüksek ki bu beni, ne yalan söyleyeyim, ümidsizliğe sevkediyor.

Kendi neslinin körü körüne düşdüğü hatâlara iki sonraki, üç sonraki nesillerin de koşar adım ilerlediklerini görmek insana acı veriyor.

Ne demiş Ölümsüz Âkif:

“Geçmişden adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beşbin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

‘Târihi tekerrür diye târîf ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?”

 

Senaryo aynı, rejisör aynı... Sâdece piyonlar değişik:

Eskiden onlara “sağcı/solcu” denilirdi, şimdiyse “Türk/Kürd” deniliyor.

Almanca’da “Kanonenfutter” (namlı kıtığı) diye bir politik tâbir vardır. Eskiden ağızdan dolma topların namlısından içeri gülle yerleştirilirken, patlayacak barutun gazı kenarlardan sızıp itici gücü azaltmasın diye güllenin etrâfına paçavralar (Kanonenfutter) sararlarmış. Bugün öyle sırf bir seferlik kullanılıp fedâ edilmek üzere öne sürülen siyâsî piyonlara da öyle denir.

İşte bu gençler için tasarlanan rol!

Bugün pek bir bilgeliğim üzerimde...

Sizce de öyle değil mi?

28.08.2012 Star
Bu haber toplam 460 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim