• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Yasin Aktay: Yeni nesil darbeler, Tunus ve BAE

Yasin Aktay: Yeni nesil darbeler, Tunus ve BAE
Türkiye’de darbe denilince akla kazınan model hep 27 Mayıs’la birlikte başlayan askeri darbeler oldu.

Askerin tankları yürüterek yönetimin bütün kademelerine doğrudan el koyduğu bu modelin sonunda siyasiler vesayet sahibi askerin bazen ima yollu bazen açıkça vermiş olduğu mesajları anlamamış, anlamamakta diretmiş olduğu için cezalandırılması geliyordu. Zaten ister 12 Mart’a ister 12 Eylül’e, isterse de 28 Şubat’a doğru giderken basın ve bütün medya araçlarıyla askerin bu tehditleri sürekli “demokrasiye ayar enstitüsü” gibi çalışıyordu.

Ancak 2007’den itibaren darbe girişimcileri kendilerini yeniledi, deyim yerindeyse mutasyon geçirdi. Artık askeri darbe şeklinde gelmiyor, başka türlü yollar deniyorlar meşru-seçilmiş iktidarları devirmek için. Şimdi karşımızda yeni nesil mutant darbe teşebbüslerine dair zengin bir örneklem var:

Ardından, şu günlerde 7. yıldönümünü idrak etmekte olduğumuz Gezi kalkışması, yine kendini bir hayli yenilemiş bambaşka bir darbe hamlesiydi. Bunu o günlerde kalkışmada kendini pek demokrat, pek otoriter iktidar karşıtı, hatta pek solcu-sosyalist hatta anti-kapitalist Müslümana anlatmak tabiatı itibariyle pek zordu.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/yeni-nesil-darbeler-tunus-ve-bae-2055264

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim