• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Yazar Okulu 19. Dönemi MEB Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan'ın Kapanış Dersiyle Tamamlandı

Yazar Okulu 19. Dönemi MEB Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan'ın Kapanış Dersiyle Tamamlandı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin prestijli faaliyetlerinden Yazar Okulu’nun 19. Dönemi'nin kapanış dersi, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan tarafından verildi.

 

Bu yılın Türkiye Yazarlar Birliği'nin otuz beşinci kuruluş yıl dönümü olduğunu dile getiren Ahmet Fidan, otuz beş yıllık sürede, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında düzenlenen faaliyetler ile TYB'nin büyük itibar kazandığını söyledi.

 

Fidan, " 26 arkadaşımız 19. Dönemi başarıyla tamamlamış bulunmaktadır. Kurs sonunda bir başarı tasnifi yapılamamıştır. Çünkü tüm arkadaşlarımız kursu birinci olarak tamamlamışlardır. On üç sene önce başladığımız bu yolda Yazar Okulu'nda ders veren ve destek veren hocalarımızı bir kez daha hayırla, şükranla yâd ediyorum." diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Yazar Okulu 19. Dönem mezunlarını temsilen kürsüye gelen Bahar Emre ise, günümüz yazarının yazma donanımı ne olmalıdır, sorusu ile yola çıkan okulun, bu soru çerçevesine göre oluşturulmuş bir muhteva ile kendilerini karşıladığını ifade ederek, çok kıymetli akademisyenlerden,yazarlardan ve şairlerden, her biri farklı derinliğe sahip dersler aldıklarını belirtti. Yazar Okulu'nu irfana doğru açılan bir kapıya benzeten Emre, " biz geldik, kalemimiz yoktu. Kapı önünde durduk. Selam ile kapı ile açıldı, sofraya buyurduk. Sonra üslûbu,sükûtu, ardından harfleri, kelimeleri, kavramları ve bize verilen kalemi kullanmayı öğrendik. " dedi.

 

Bir diğer Yazar Okulu öğrencisi Ümit Yıldırım da, yazmanın; kiminin hayali, kiminin ise hayatı olduğunu, yazmanın; öğrenmek ya da öğretmek; anlamak veya anlatmak olduğunu söyledi. Bu okuldaki en büyük kazanımlardan birinin, hepsi birbirinden özel, değerli arkadaşları ve kendilerine en iyiyi vermek için çaba sarf eden hocaları tanımak olduğunu kaydeden Yıldırım, konuşmasını Mevlânâ'dan bir cümle ile bitirdi: " Vedalar gözleriyle sevenler içindir, çünkü gönülden sevenler ayrılmazlar. "

Yazar Okulu 19. Dönem derslerini yürüten hocaları temsilen mikrofona gelen Doç. Dr. Kâzım Arıcan, emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, İngiliz filozof Francis Bacon'ın " okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır" sözünden hareketle, Yazar Okulu'nun bir olgunlaşma okulu olduğunu ifade etti. Beşikten mezara kadar öğrenmeyi salık veren bir kültürün insanları olarak, her yaştan arkadaşın bu okulun mensubu olmasını takdirle karşılayan Doç. Dr. Kâzım Arıcan, asıl sürecin bundan sonra başladığını, iyi bir yazar olmanın, aynı zamanda iyi bir okur olmaktan geçtiğinin altını çizdi. Böylesi uzun soluklu, hayırlı işlerin sürdürülmesinin önemine değinen Arıcan, katılımcılara, Hz. Muhammed'in (s.a.v) şu hadis-i şerifini hatırlattı: " İşlerin en hayırlısı, az da olsa devamlı olanıdır"

 

MEB Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan ise, verdiği kapanış dersinde, 40 yılı aşkın süredir eğitimin içinde bulunmuş bir eğitim neferi olduğunu, şimdiye dek katıldığı toplantıların onu acı bir gerçekle karşı karşıya bıraktığını ifade ederek, " verdiğimiz sözde durmuyor, zamana riayet etmiyoruz. Yurt dışında, zamana çok dikkat ederler. Japonya'da bir dakika geç kalınsa, hemen özür diliyorlar. Zamandan daha değerli bir şey olamaz. " dedi.

 

Herkesin okuma yazma bilmesini sağlamanın görevleri olduğunu dile getiren Tufan, yaklaşık 4 milyon vatandaşın okuma yazma bilmediğini söyledi. Okuma yazma biliyor denilen insanların, gerçekte neyi bildiklerinin sorgulanması gerektiğini belirten Merdan Tufan, üç tür okur olduğundan bahsetti: " 1) Hiç okula gitmemişler, 2) Kursa gitmiş ama yalnızca a harfi ile imza atan yahut ilkokula giden, gördükleri tabelaları okuyan, onun dışında bir şey okumayanlar, 3) Okumayı bilen, sürekli okuyan ve eline geçirdiği kitabı sonuna kadar okuyup bitirenler

 

Fert başına düşen kitap bakımından acıklı durumda olduklarını ifade eden Merdan Tufan, söz konusu okuma eksikliğini gidermek için bir proje başlatıldığını söyledi. Yazmak için çok okumak gerektiğine dikkat çeken Tufan, " okumadan yazarsak, yazdığımızın değeri olmaz. Yazacağımız konuda geniş bir bilgi havuzumuzun olması lâzım. Okuduğumuzu anlamak için bile iyi bir okur olmak gerekir. " dedi.

 

MEB Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan'ın dersi tamamlamasının ardından Yazar Okulu 19. Dönem Katılım Beratı takdim merasimine geçildi.

 

Mezunlara, katılım beratları, Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Eski Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, Genel Mali Sekreter Erbay Kücet, Mehmet Adil Oymak, Memiş Okuyucu, 19. Dönem Yazar Okulu hocaları Necmettin Evci, Şaban Özüdoğru, Doç. Dr. Kazım Arıcan tarafından takdim edildi. Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi.

 

kapan2kapan3kapan4kapan5kapan6kapan7kapan8kapan9kapan10kapan11kapan12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4360 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim