• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Yazı, kitap ve dergi

Ahmet Doğan İLBEY

Çokça dile getirdiğim bir duygumdur. Şehir münzevîsi olan fakirin en sevdiği şey postacının kapısını çalıp dergi ve kitap paketi teslim etmesidir. İyi yazı, kitap ve dergiyi severiz.

 Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Enver Çapar dostumuzun Ayasofya Dergisi Ocak 2023/ 27.sayısındaki “Eğitimden Mâna Ne?” adlı yazısı ile adı geçen derginin Kasım 2022/ 26. sayısında yayınlanan “Yürek Yordamıyla Aranan Sır” adlı yazısı okunmaya değer yazılardır.

“Eğitimden Mâna Ne?” adlı yazı kangrene dönmüş ağır meselemiz olan eğitime neşter vuruyor. Adı geçen yazı yetkililere dikkat çenek bir yazıdır: “…Dil eğitimin temel taşıdır. Soykırıma uğramış olan dilimizin durumu ayrı bir bahis ama konuyla doğrudan bağlantılı. Dil ve kültür eğitimin alt yapısını oluşturur. Alfabe değişikliğinin zamana yayılmadan yapılması ve dil devrimi adeta kültürümüzü sıfırlamıştır. Eğitim öğretimin kaynağı olan kitaplar okunamaz olunca sadece abc’nin öğretildiği basit birer kursa dönmüştür okullar o dönemlerde. Dilimiz çok ciddi tehdit altında günümüzde. Özellikle gençlerin konuşmalarına baktığımızda kelime sayılarının yüz, yüz elli civarında olduğu görülüyor. Böyle sığ bir dilde eğitim ve kültür gelişip büyüyemez. Önce buna çare bulunmalı. Dilin zenginliği insana yeni ufuklar açar ancak. Ana sınıfında ve ilkokulda çocuklara dilimizin güzel metinleri, şiirleri ezberletilmelidir. Kendi kahramanlarımız tanıtılmalı ve özendirilmelidir. Kendi müziğimiz güzel örneklerle işlenmelidir. Günümüz gençlerinin gürültülü yabancı müzikten başka bir müzik anlayışlarının olmadığını görüyoruz maalesef. Dilini ve müziğini bilmeyen bir nesil nasıl kendi olabilir.”

“Yürek Yordamıyla Aranan Sır”  yazı kalbimize gönlümüze dokunan ve edebi anlatan güzel bir yazı: “Eskiden kendisi hayatın tam kalbinde olan ama adı olmayan günümüzde ise adı çok bilinen ama hayatın içinde pek yer almayan tasavvufun gayesi Kur’an ve sünnet ışığında insanın ruhunu arındırarak onu mutmain bir kul haline getirmektir. Tasavvufun çok çeşitli tarifleri yapılmıştır. En bilinen tarifi “ İnsanın kalbini avucuna alıp halkın arasında rahatça dolaşabilmesi” ifadesidir. İnsanın talebi ne ise kendisi de onun gibi olur. Bütün gayretini onun yolunda harcar. Kendimizi bilir ve tanırsak esas talebimizin ne olduğunu anlarız. İnsan güzel bir yerden gelmiştir en güzelin hitabını duymuş ve mest olmuş âşık olmuştur. Dünyaya geldiğinde de hep o güzeli arar durur. Tasavvuf yolu, iyiye güzele, ezcümle aşka doğru yapılan bir yolculuk bir arayıştır. Güzele kavuşmak isteyenin, onu arayanın da önce kendisini güzele layık bir hale getirmesi güzelleşmesi gerekir. Güzel insan demek güzel ahlâklı gönül insanı demektir.  Efendimiz (s.a.v) “Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” buyuruyor. Peygamber efendimiz yaşantısıyla, davranışlarıyla, sözleriyle insanları hamlıktan olgunluğa, çirkinlikten güzelliğe getirdi. Gönüller Nur-u Muhammedi ile aydınlandı. O nur Allah dostlarına, âlimlere, ariflere miras kaldı ve kıyamete dek insanlara yol göstermeye devam edecek.  Gönlümüzü nasıl güzelleştireceğiz? Elbette gönül dili ile hâl dili ile konuşanların yanında bulunarak. O aynalara bakarak kendi hatalarımızı, kusurlarımızı temizleyerek. Nefis terbiyesi ile yol kat ederek. “Gönül çalabın tahtı, Çalap gönüle baktı” diyor pirimiz Yunus Emre. Cenab-ı Hak hangi kalplere nazar eder? O nazara mazhar olacak kalp nasıl olmalıdır? En basitinden evimize bir misafir geleceği zaman nasıl evi baştan ayağa tertemiz yapıyoruz. Bizim özümüzü yansıtan kalbimize kalplerin sahibinin misafir olarak geleceğini her zaman aklımızda bulundurarak hayret ve haşyetimizi kaybetmeden umutla beklemeliyiz.  Rabbinin insanın kalbine nazar etmesi kadar insanı mutlu edecek bir durum var mıdır şu dünyada? İşte bu bakımdan tasavvuf insana kalbi bir hayat yaşamayı telkin eder.”

*****

Enver Çapar dostumuz eliyle şair Hüseyin Burak Us’a ait bir şiir kitabı hediye edildi fakire. ”Kapıyı Tekrar Çal” Ark Yayınlarından Nisan 2022 yılında çıkan şiir kitabı şairin ikinci kitabıdır. Hüseyin Burak Us’un, Birnokta Kitaplığı Yayınlarından 2016’da çıkan “Kim Geldi Penceresi” adlı şiir kitabını da okumuştuk. Yeni kitabı “Kapıyı Tekrar Çal” kitabından güzel bir şiir: “Kalk getir kendini şu günün ortasına / Hasiret beni hüznünden artık çıkarsın /  Alsın başını gitsin papatyadan atlar / Öyle bir gel ki ölüm bile lafa dalsın…”

YİTİKSÖZ                                                                                                                                  

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin yayınladığı, Genel Yayın Müdürlüğünü Duran Boz’un, Yazı İşlerini Müdürlüğünü Duran Doğan’ın yaptığı ve yayın kurulunda edebiyat hocaları Prof. Dr. Mehmet Narlı, Doç. Dr. Selim Somuncu’nun yer aldığı “Yitiksöz-sanat, edebiyat ve düşünce dergisi”nin Aralık 2022 / Ocak 2023, 14. sayısı hânemize gelen dergilerdendir. Bu sayıda yazan isimler şunlar: Mehmet Aycı, Âdem Turan, Ali Sali, Cengizhan Konuş, Hüseyin Burak Us, Seli Erdoğamn, Sıddıka Zeynep Bozkuş, Mustafa Kirenci, Ali Kemal Temizer, Mehmet Akif Şahin, Al Ulvi Temel, Mürsel Sönmez, Nurettin Durman, İbrahim Demirci, Nurcihan Kızmaz,  Mustafa Kara, Agah Sayra,  Mehmet Emin Uudağ, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Metin Kaplan, Yılmaz Irmak, Mahmut Gider, Fatih Ertugay, Metin Çalı, Melek Gülcü, Salih Erayabakan, Ebru Özdemir, Süheyla Karaca Hamönü, Tuğçe Öcal, Hüseyin Cömert, Halil İbrahim Kaya, Yasin Gedik, Bestami Açıkgöz, Süleyman Karaca.

HECE TAŞLARI

Şair Tayyib Atmaca’nın sahipliği ve yayın müdürlüğünde çıkan Aylık Hece Taşları dergisinin Aralık 2022 / 94. Sayısına ulaştı. Bu güzel sayıda yazanlar şunlardır: Muhsin İlyas Subaşı / Çocuklar ve Savaşlar,  Ahmet Efe / Eski Sokak,  Mustafa İmir / Ses Ver,  Musa Həşimov / Qəm Karvanım,  Tayyib Atmaca / Yaşar Akgül ile Şiir ve Gelenek Üzerine, Köksal Cengiz / Ömrümüz, Ahmet Yıldırımtepe / Ömür Karası,  Nəcibə İlkin / Payız Yağışı,  Cihat Barış / Rahvan Atlılar,  Mahir Başpınar / Yetiş, Bilal Bütün / Hay Olayım, Olgun Albayrak / Serzeniş, Mustafa Işık / Sen Misin? Gökhan Daloğlu / Nisana Eylül Yâr Olmaz, Aybeniz Garagile / Qafarlı Ətəyindən Tök Daşı, Satılmış Şen / Yayla Dumanı, / Ahmet Arslan / Kolay Değil, Tayyib Atmaca / Yol Arkadaşı, Metin Özarslan / Yoldayız Hâlâ.

TAVERNAKÜLER

Gönül dostumuz Avukat Ahmet Enbiya Uzdil, fakiri sevindirmek için hâne-i saadetimize postacıyla bir şehir dergisi göndermiş. “Tavernaküler” (Ekim-Kasım- Aralık 2022/ sayı:9, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Süreli Yayını) İsmini önce garipsedim. Sual ettik. Kapağındaki açıklama şöyle: “Bülten ismi olan ‘Tavernaküler ili farklı kelimenin “taverna” ve vernaküler” kelimelerinin harmanlanması ile ortaya çıkmıştır. Taverna kelimesi köken olarak Yunanca lokanta sözcüğünden alıntıdır. Latince olarak ise taverna han yolculuğunda hizmet eden yemekhane anlamına gelmektedir ve mimari bir mekânı temsil etmektedir...”

Derginin muhtevası ağırlıklı olarak, şehr-i Maraş’ta “kentsel dönüşümü”, yol ve kavşakların kullanışlığı, şehrin tarihî mekânlarının tanıtımı hakkında yazılar yer almaktadır. Dergide yazan bâzı isimler şunlardır: Yunus Emre Kaçamaz / Merhaba Tavernaküler Ailesi,  Ahmet Gebel/ Yeni Kanlıdere Köprüsü trafiğe açılacak mı?, Sebük Tekin Alparslan / Tarihin canlı tanığı Bahtiyar Yokuşu, Emine Nur Uzdil / Kentsel Dokuyu Dönüştürmek için Kapsamlı Bir Dokunuş,  Davut Atıcı / Palmira, Çölün gelini,  Eda Aslan / Savaş, Kent Belleği ve Halep, Enise Nilüfer Kaya / Eviniz var mı? Ev neresidir?, Emine Çiçek / Bir Mimar bir yapı People’s Buildng, Alpar Soykan Çelik / Ennegram nedir?, Şerife Durna/ Ennegram modeli üzerinden iç dünyanın mimariye yansıması.(ilbeyali@hotmail.com)

 

 

 

 

Bu yazı toplam 182 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim