Yeni üyemiz: Salih Okumuş

Yeni üyemiz: Salih Okumuş
Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) yeni üyelerini tanıtıyor.

1406 nolu üyemiz; Salih Okumuş

 Akademisyen, Yazar, Şair.  1968 yılında Pazar'da (Rize) doğdu. İlk ve orta tahsilini aynı şehirde tamamladı. 1992 yılında Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 1995 yılında aynı üniversitesinin Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Edebiyatı Anabilim Dalında “Emin Nihad Bey ve Müsameret-nâme” adlı çalışmasıyla Yüksek Lisans; 1999 yılında da “Çağdaş Azerbaycan Şairi Memmed Araz (Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri)” adlı tez çalışmasıyla da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2000 yılında On dokuz Mayıs Üniversitesi Ordu Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yrd.Doç.Dr. unvanıyla göreve başladı. Burada, kurucu bölüm başkanlığı yaptı. 2006 yılında bu Fakültenin yeni kurulan Ordu Üniversitesine bağlanmasıyla, adı geçen üniversitenin kadrosuna geçti. İki dönem Enstitü Müdürlüğü görevini yürüttü. Okumuş, bilgi ve görgüsünü artırmak üzere çeşitli yurtdışı görevlerinde de bulundu. Bu çerçevede, 1992-93 ve 96 yıllarında Azerbaycan'a gitti. Burada Bakü Devlet Üniversitesi Halk Tasarrufatını İdare Etme Enstitüsü ile Azerbaycan El Yazmaları Enstitüsünde misafir öğretim elemanı olarak çalıştı. 2004 yılında Manchester Üniversitesinde yapılan “Türk Dünyası Edebiyatları ve Örnek Metinler” adlı projede görev aldı. 2012 yılında Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Projesi kapsamında Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde misafir Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 2013 tarihinde bu üniversitenin kadrosuna geçti. 2013 yılında Doçent, 2018 yılında Profesör oldu. Halen Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.

Okumuş, Ortaokul yıllarında okuma zevkiyle tanıştı. Edebiyata meyli ve merakı da bu yıllarda başladı. Şiirle yakından ilgilendi. Öğretmenleri ve aile büyüklerinin yönlendirmesiyle yazma denemelerinde başladı. Bunda Dedesinin eski yazıdan okuduğu hikâyeler ile nenesinin anlattığı masalların etkisi büyüktür. Ayrıca çocukluğunda özgürce dolaştığı yaylaların da onun ruhunda bıraktığı derin izler ilhamın kanatlarına tutunup misafir olmaya başladıkça denemeler müsveddelere, müsveddeler şiire dönüşüverdi. Edebiyat tahsili aldı. Lisansüstü eğitimimi tamamladıktan sonara, kendisine yeni çalışma alanları buldu. Bu tarihten itibaren daha çok araştırma ve incelemelere ağırlık verdi. Bilimsel yayınlar yaptı. Ancak Akademik çalışmalarının yanında edebiyatın sanat yanını keşfetti. Şiirle bağını hiç koparmadı, ilhamın ipekli örtülere sarmalayıp gizlice gönlüne düşürdüğü mısralar, kısa hikâyelere can veren cümleler onu hiç terk etmedi. 

İlk şiirleri memleketindeki bazı yerel gazetelerde gün yüzü gördü. Daha sonra Gençliğin Sesi, İlk Damla, Yunus, Yeşil Rize, Aşkın E Hali, İlesam, İmza ve EdebiyatCe gibi edebiyat ve şiir dergilerinde yayınlandı. Son yıllarda nesre yöneldi. Hikâye ve denemeler yazmaya başladı. Ayrıca resmin büyüsüne kapılıp dünyada biriktirebileceği en büyük zenginliğin anlamı iç içe geçmiş boyaların içinde saklı hayalleri biriktirmek olduğuna karar verdi. Okumuş bu tarz yazılarında nüfusa kayıtlı isminin dışında, daha çok Salih Selimoğlu, Salih Zeki Selimoğlu, A. Garip Selimoğlu gibi takma isimler kullandı.

Okumuş’un araştırma, inceleme ve monografi türlerindeki kitapları; gazete, dergi ve ansiklopedilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi ile çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlanmış şiir ve hikâyeleri bulunmaktadır. Okumuş, evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

 

 

Bu haber toplam 441 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim