Türk sinemasının 'koca çınarı' olarak bilinen Ömer Lütfi Akad, 2 Eylül 1916'da doğdu. Fransız Sainte Jeanne d'Arc Okulu, Galatasaray Lisesi, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümünde okudu. Tiyatro ve sinema yazıları yazan Akad, Sema Film'de mali danışmanlık ve yapım yönetmenliği yaptı.
1947 yılında Seyfi Haveri'nin "Damga" filminde yönetmenliğe başlayıp, 1949 yılında ilk filmi olan "Vurun Kahpeye"yi çekti. Bu film hasılat rekorlarını kırdı. 1952 yılında gerçek bir olaydan esinlenerek yapılan ve Ayhan Işık'ı üne kavuşturan film, Kanun Namına Ömer Lütfi Akad'ın baş yapıtlarından biri oldu. Bu filmle birlikte polisiye filmler furyası başladı. 1955'te Yaşar Kemal'in senaryosunu yazdığı, Beyaz Mendil'le ikinci büyük çıkışını yaptı. Attila İlhan'ın senaryosunu yazdığı, Yalnızlar Rıhtımı (1959) büyük tartışmalara yol açtı. Yılmaz Güney'le 1967 yılında birlikte yaptığı,
Hudutların Kanunu Akad sinemasının dönüm noktası oldu. Bu filmden sonra Türk sinema tarihinin en önemli üçlemesi olan, Gelin, Düğün ve Diyet ile Türkiye'de iç göç sorununu ele alan filmler yaptı.
1964 ve 1974 yılları arasında 10'a yakın belgesel ve TV filmleri çekti. Akad, halk masalları uyarlamaları da yaptı. Akad, kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinema tekniği ve diline yeni bir anlayış getirdi. Belgeseller çeken ve senaryo yazarlığı yapan Akad'ın, 100'ü aşkın filmi bulunuyor.
Haber: Yeni Şafak ( Oktay Mehmet ) 20.11.2011































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.