• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Yolumuzun Kandilleri, Türk Klasikleri

Yolumuzun Kandilleri, Türk Klasikleri

Bizim  “Ferhat ile Şirin”, “Leyla ile Mecnun”, “Kerem ile Aslı” gibi büyük ve tertemiz aşk hikâyelerimizi okuyup “aşk kahramanları”nı tanıyan gençlerimiz; Papaz Valentine’ye adanmış kapitalist soslu “sevgililer günü”ne ram olur mu? “Medeniyetimizin güler yüzlü bilgesi” Nasreddin Hoca’yı tanıyıp seven yeni neslimiz, Batı’nın uyduruk mistik Noel Baba’sına hayran olur mu hiç?

 Sanat alanında çağını aşan, eskimez yeni kabul edilen, millîlikten evrensele ulaşan, her yönüyle orijinal (özgün) olan şaheserlere “klasik eser”, böyle sanatçılara da “klasik sanatçı” denir.

Her sahada insanlığa üstün eserler bırakan Müslüman Türk milleti, kendi kültür ve medeniyet havzasında yetiştirdiği nice üstün şahsiyetlerle edebiyat sahasında da “klasik” denebilecek çok kıymetli eserler meydana getirmiştir. Bu eserler, hem edebî olarak yüksek seviyededir, hem de Türk dili ve kültürünü temsil etmektedir.

Milletimiz; Anadolu ve Osmanlı Türkçesiyle medeniyet dilini oluşturup zenginleştirmiş, daha sonra da Türkiye Türkçesiyle şaheserler vücuda getirmeye devam etmiştir.

Kültür ve medeniyetin aynası olan edebiyat alanında nice ediplerimiz; kendi ruh kökümüzü oluşturan millî ve manevî değerlerimizi, milletimizin dokusunu, kokusunu, ses ve rengini, üstün hayat ve insanlık anlayışını edebî bir üslupla ebedileştirmişlerdir. Bu üstün eserler, onlarca, yüzlerce yıl geçmesine rağmen “eskimeyen eski” hüviyetiyle “klasik eser” olmuştur.

Eğitimin en önemli amacı, çocuklarımıza sağlam ve millî şahsiyet kazandırmak olmalıdır. Aşk ve gönül insanı Mevlânâ’nın benzetişiyle “pergel gibi insan” olmalıyız. Yani bir ayağımız pergel gibi kendi inanç ve kültürümüze bağlı olarak sabit; diğer ayağımız ise, bütün dünyayı dolaşarak “iyi, güzel, doğru ve faydalı” şeylere açık olmalı. Kısaca “kökü mazide olan âti” olmanın şuur ve gayreti içinde millî ve evrensel olmalıyız.

 “Mankurtlaşan aydınlar” yoluyla mankurtlaştırılmak yani kendi tarih, kültür ve medeniyetinden uzaklaştırılmak istenen, ruhu örselenen ve kendi yörüngesini kaybetmeye başlayan Türk milleti; gerçek kimliğini ve kaybettiği yörüngesini  “Batı klasikleri” ile değil, “Türk-İslam klasikleri” ile bulacaktır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/yolumuzun-kandilleri-turk-klasikleri/

 
 
Bu haber toplam 322 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim