• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Yunus Emre Altuntaş: Ahmet Haşim’in Nesirleri

Yunus Emre Altuntaş: Ahmet Haşim’in Nesirleri
Edebiyat tarihçileri ve şairlerin önemli kısmı modern Türk şiirinin ilkleri arasında Ahmet Haşim’in ismini anarlar.

Kısa denebilecek ömründe şairliğiyle öne çıkan Haşim’in nesirleri de gün geçtikçe önem kazanıyor. Özellikle “Şiir Hakkında Mülahazalar” isimli makalesi modern Türk şiirinin çerçevesini belirleyen ilk metinlerden biri kabul ediliyor. Galatasaray Sultanisi mezunu olan Haşim, bu yıllarda eğlence olsun diye başladığı şiiri ömrünün sonuna kadar sürdürmüş ve hayatının merkezine almıştır. Döneminin hiçbir akımına veya ideolojisine yüz vermeyen Haşim için “tek başına ve müdanasız” tabiri kullanılabilir.

İbrahim Demirci Ağabey’in doktora çalışması olan “Haşim’in Nesirleri” isimli eserde şairin 1901-1933 arasında kaleme aldığı düz yazılar ayrıntılı şekilde değerlendirilmiş. Bu yazılar aracılığıyla Haşim’in dünyaya bakışını, edebiyat anlayışını ve kendine has yönlerini öğrenebiliyoruz. Haşim için iki dünya arasında kalmış buhran dönemi şairi diyebiliriz. Arap kökenli âlim bir aile Alusilerin torunu olan diğer yandan Galatasaray Sultanisi’nde Fransız kültürüyle yetiştirilen Haşim’in hayatında Batı tesirinin ağır bastığını söyleyebiliriz. Özellikle 1924 yılında Paris’te uzun süre kalmasının doğrudan şiirine ve düşüncesine tesir ettiğini görüyoruz. Haşim, kendisiyle barışık olmayan ve bulunduğu her yerde kendisini eğreti gören sorunlu bir kişilik olarak tevarüs eder. Tanzimat aydınlarının genel özelliği olan bu durum Haşim’de daha derin izler bırakmıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/ahmet-hasimin-nesirleri-makale,2346.html

Bu haber toplam 303 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim