• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Yunus Emre Altuntaş: Hâfız-ı Kütüb: Mehmet Serhan Tayşi

Yunus Emre Altuntaş: Hâfız-ı Kütüb: Mehmet Serhan Tayşi
Öyle insanlar vardır ki simaları gönüllerinin aynasıdır. Sürekli tebessüm hali adeta onların süsü, ziyneti olmuştur.

 Mehmet Serhan Tayşi bu gönül erlerinden biridir. 28 Nisan 2015 tarihinde Fatih Camiinde kılınan namazın ardından rahmet sağanağı altında sırladığımız Tayşi, yeri doldurulamayacak bir isimdi.

Uzun yıllar sessiz sedasız eşsiz eserler inşa eden Tayşi’yi, çoğumuz 2009 yılında yayınlanan “Ali Emîrî'nin İzinde/M. Serhan Tayşi Kitabı” isimli nehir söyleşi türündeki eserle tanıdık. Taha Kılınç’ın altı yıllık emeğiyle ortaya çıkan 600 sayfalık bu güzide eser sadece M. Serhan Tayşi’nin hayat hikâyesini değil, onunla birlikte pek çok kültürel simaya dair hatıraları da yitip gitmekten kurtarmıştır.

Serhan Tayşi, babasının görevi dolayısıyla bulundukları Adana'da 1942 yılında dünyaya gelmiştir. Aslen İzmir, Bayındırlı bir ulema ailesine mensuptur. Babası sekiz yıl Dolmabahçe Sarayı'nda Gazi Mustafa Kemal’in muhafızlığını yapmış dini bütün bir polistir. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamlayan Tayşi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1970 yılında girdiği imtihan neticesinde Millet Kütüphanesi’nde göreve başlayarak sırasıyla memur, bölüm şefi, uzman, başuzman ve müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1983′te Millet Kütüphanesi müdürü (Hafız-ı Kütüb) oldu ve 33 yıllık görevinin ardından 2003 yılı başında emekli oldu. Kütüphanecilik, kütüphaneler, kitaplar, kültür ve tarih konulu birçok makale kaleme aldı.

Diyanet İslam Ansiklopedisi başta olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanan bu makalelerinin yanı sıra “Halveti Büyüklerinin Tatlı Halleri (Lemezat-ı Hulviyye/Ez Lemeat-ı Ulviyye-Mahmud Cemaleddin el-Hulvi”), “Varidat-i Bedreddin(Şeyh Bedreddin)”, “Osmanlılarda Tarikat Kültürü ve Sembolleri (Mecmu’atü’z-Zara’if Sandukatü’l-Ma’arif-Yahya Agâh Efendi)”, “Tarikat Kıyafetleri (Yahya b. Sâlih el-İslâmbolî)”, “Nesefi Akaidi Şerhi (Muhammed Nur'ul-Arabi)” gibi altın değerindeki eserleri kültür dünyamıza kazandırdı.

Serhan Tayşi bu ilim serüvenini şöyle özetler: “Allah bana çok hayırlı bir hizmet makamı nasip etti, beni dünyanın en kıymetli yazmalarının bekçisi yaptı. Kaynaklar elimizin altındaydı. Üniversite hocalarının bile müsaade alarak dokundukları nadide eserlerle koyun koyuna yattık senelerce. O şeref bana yeter. Ali Emîrîlerin, Feyzullah Efendilerin himmetleri yeter.”

Tayşi’nin, mürşidi kabul ettiği Ali Emîrî Efendi (1857, Diyarbakır - 23 Ocak 1924, İstanbul), bilinen en eski Türkçe sözlük olan Divânu Lügati't-Türk adlı eserin orijinal tek kopyasını bularak kültür hayatına kazandıran kişidir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/hfiz-i-kutub-mehmet-serhan-taysi-makale,2866.html

Bu haber toplam 214 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim