• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Zeynep Sena Çomoğlu: Cansever ile günlükler: “İstanbul, ayağımızın altında bir uçurum”

Zeynep Sena Çomoğlu: Cansever ile günlükler: “İstanbul, ayağımızın altında bir uçurum”

1999 depreminden sonra olası İstanbul depremi için Deprem Çalışma Grubu’yla çalışmalara başlayan üç Ağa Han ödüllü mimar Turgut Cansever, İstanbul için Kırklareli’de 25.000 kişilik 30 şehir kurma projesini geliştirmiş ama proje siyasi destek olmadığı için rafta kalmıştı. Deprem Çalışma Grubu’nun üyelerinden biri de Çocuk Vakfı başkanı Mustafa Ruhi Şirin’di. Şirin, o günlerde tuttuğu günlüğünü Serbestiyet ile paylaştı: “Turgut Bey, Adapazarı’nın ibret müzesi olarak ve hiç dokunulmadan bırakılması tezine dayanan görüşünü tekrarlamaktan yorulmuyor ve yeni şehirler kurulması gerektiğini anlatıyor. Cansever’e göre İstanbul, ayağımızın altında bir uçurum.”

22 Şubat 2009’da vefat eden, dünyada üç kez Ağa Han ödülü almış tek mimar Turgut Cansever, 1999 Marmara Depremi’nden sonra ünlü isimlerle Deprem Çalışma Grubu’nu kurmuş, yaklaşan felakete karşı bir çözüm modeli geliştirmişti.

Binalara güçlendirme yapmak bir seçenekti fakat bu hem çok maliyetli olacaktı. Çare; yeni şehirler kurmaktı. Kırklareli’de 25.000 kişilik 30 şehrin yaklaşık yeri belirlendi. 2003’den 2009’a altı yılda kademeli olarak şehirler toplamda 750.000 kişilik nüfusa ulaşacaktı. Şehirler raylı sistemle İstanbul’a bağlanacaktı. Bütçe hazırlandı, Dünya Bankası’yla kredi için görüşülüp, anlaşıldı. Fakat siyasi otorite projeye ikna edilemedi.

Bu çalışmalarde Turgut Cansever ile birlikte çalışan, Deprem Çalışma Grubu toplantılarına katılan isimlerden biri de  Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’di.

99 depreminden sonra Turgut Cansever öncülüğünde kurulan İstanbul Deprem Çalışma Grubu’nda neredeyse tüm toplantılarda Cansever’in yanındaolan  Şirin 1994 yılında yazmaya başlayıp, Cansever’in vefatından sonra da devam ettirdiği “Çocuklara Karşı Aslî Görevimiz Dünyayı Güzelleştirmektir” başlıklı günlüklerini Serbestiyet’le paylaştı.

Devamı: https://serbestiyet.com/serbestiyet-in-english/cansever-ile-gunlukler-istanbul-ayagimizin-altinda-bir-ucurum-2-122206/

 
Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim