• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Zıtlıkların Birliği: Şahmeran Metaforu

Zıtlıkların Birliği: Şahmeran Metaforu
Yarın GÜNün doğmayacağını bilsek GECEye tahammül edebilir miyiz? Döngü ve zıtlıkların birbiri ardı sıra gelmesi hayatımız olmuştur.
Bir yerlerde MEZARLAR kazılırken bir yerlerde BEŞİKLER hazırlanır. DÜĞÜNLERDE süsler içinde oynayan insan, bir süre sonra MORGDAKİ paslı çekmecede herhangi bir numaradan ibarettir.

Şahmeran efsanesini bilirsiniz. Yılanların şahı Bilge Şahmeran… Bilmeyenler de dijital ortamdan birkaç dokunuşla ulaşabilir. Bizim söyleyeceklerimiz bilenler için.

Şahmeran neyin nesidir? Bu insan başlı, yılan bedenli yaratıkla ilgili hikâye, mecazlarla bize ne anlatmaya çalışır?

Yılanlı bir mağaraya girip ölenlerin aksine oraya girip sağ salim çıkan bir adamın uydurduğu ve dilden dile aktarma/eklenme sonucu dallanıp budaklanmış bir macera da olabilir. Fakat yoruma açık ve ilham verici bir hikâye…

Şahmeran bana göre hayatı oluşturan zıtlıkların aynı yerde vücut bulmuş hâlidir. Bu zıtlıklar bir denge ve uyum içinde bir araya gelir. Hangi zıtlıklar?

Bir tarafı ŞİFA, bir tarafı ZEHİRDİR Şahmeran’ın. Öyleyse zehir sanılan şey şifa olabilir ve her zehrin panzehiri vardır.

Duymuşsunuzdur. Lokman Hekim, ölümsüzlüğü keşfettiği formülünü köprüden düşürür. Bu otları, bir yılan yer. Bence bunun tersi de mümkün. Yılan topladığı otları Lokman Hekim’e verir ve ilk doktor böylece otlardan ilk ilacı yapar. Yılanlı sembol, bugün tüm dünyada sağlık bilimlerini temsil eder.

Şahmeran’ın bir tarafı tebaasına karşı GÜÇLÜ sultan, bir tarafı dostu karşısında duygusal ve belki de KIRILGANdır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/zitliklarin-birligi-sahmeran-metaforu/

Bu haber toplam 764 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim