• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Necip Fazıl'ın Reis Bey'i nasıl yayınlanmış?

Necip Fazıl'ın Reis Bey'i nasıl yayınlanmış?
Dünya Bizim olarak kültür sanat dünyamızın nabzını tutuyoruz. Kültür sanat söyleşileri dizimizde konuğumuz Ötüken Neşriyat’tan Kadir Yılmaz… Ümit Aksoy sordu.
otuken
Dünya Bizim olarak kültür sanat dünyamızın nabzını tutuyoruz. Kültür sanat söyleşileri dizimizde konuğumuz Ötüken Neşriyat’tan Kadir Yılmaz… Ümit Aksoy sordu.

 

Yayınevleri, televizyon programları, gazeteler ve belediyelerle, yürüttükleri faaliyetler üzerine konuştuğumuzsoruşturmamızdaÖtüken Neşriyat’tan Kadir Yılmaz ile yayınevinin hem dününü hem de bugününü konuştuk.

 

Ötüken Neşriyat yayın hayatına nasıl, hangi endişe ve mefkûre ile başladı? Yayıneviniz bugün bunun neresinde?


Ötüken Neşriyat, 1964 yılında kitabı ekmek kadar aziz bilen birkaç üniversite öğrencisinin harçlıklarını birleştirmesi sayesinde kuruldu. Şehzadebaşı'ndaki 5 metre karelik yarı bodrum bir dükkânda yakılan meşalenin ilk ateşi Necip Fazıl'ın Reis Bey'i oldu. 1978 yılında ilk kurucularımız Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, Nevzat Kösoğlu, Dr. Mehmed Niyazi Özdemir, Prof. Dr. H. Fehim Üçışık, Ahmet İyioldu, Özer Ravanoğlu, Mustafa Yıldırım ve Nurhan Alpay'ın ortaklıklarında Anonim Şirket halini alarak yapılanmamızı tamamladık. Birkaç yayıneviyle birleşerek kurduğumuz ANDA Dağıtım A.Ş.Türkiye çapında teşkilatlanarak güvenilir ve hızlı bir dağıtım ağı vücuda getirdi. Kitapların en ücra yerlere kadar ulaşmasını sağlayarak kitap tirajlarını yükseltti.

Yayıncılık faaliyetimizi birçok maddî zorluklarla mücadele ederek sürdürdük. Peyami Safa'nın bütün eserlerini topluca yayınlayarak ciddi bir atılım gerçekleştirdik. Yılmaz Öztuna'nın 14 ciltlik Büyük Türkiye Tarihi'ni neşrettik. Tarık Buğra, Erol Güngör, Arif Nihat Asya, Cemil Meriç, Fuat Köprülü, Abdülhak Şinasi gibi dönemin önemli aydınlarının okuyucularıyla buluşmasını sağladık. Yayınladığımız kitapların birçoğu o neslin el kitaplarına dönüştü.

 

1984 yılında yaşadığımız talihsiz bir olay bizi küllerimizden yeniden doğmaya mecbur etti. Anda Dağıtım'ın uğradığı yangın felaketinde kitaplarımızın hepsi yandı. Yılmadık. Piyasadaki itibarımızın da katkısıyla kısa sürede toparlanarak tamamı telif mahsulü 12 ciltlik Yeni Türk Ansiklopedisi'ni yayına hazırladık. Yangından sonra sıfıra inen eserlerimizin sayısı bugün bini geçmiştir.

 

Ötüken Neşriyat'ın gayesi Türk kültür ve fikir hayatının köklerine bağlı kalarak zenginleşmesine, gelişmesine ve çeşitlenmesine katkıda bulunmaktır. Kitaplarımızı incelediğinizde göreceğiniz gibi yayınevimiz, yayınladığı eserlerin belli bir seviyenin üzerinde olmasına özen göstermektedir. Yayınevimiz bu özeni bütün faaliyetlerine yansıtmakta; ciddiyet, estetik ve kaliteden taviz vermemektedir.

 

Söyleşinin devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17367/necip-fazilin-reis-beyi-nasil-yayinlanmis.html

 

 

Bu haber toplam 2018 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim