• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Ali Akyıldız: Tarih, toplumun hâl ve istikbaline katkı yapabiliyorsa anlamlıdır

Ali Akyıldız: Tarih, toplumun hâl ve istikbaline katkı yapabiliyorsa anlamlıdır
Osmanlı tarihi üzerine yaptığı kıymetli çalışmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Ali Akyıldız ile “Osmanlıda Ulaşımın Modernleşmesi” kitabı ve tarih üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Deniz Demirdağ’ın röportajı.

Osmanlı tarihi üzerine yaptığı kıymetli çalışmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Ali Akyıldız ile “Osmanlıda Ulaşımın Modernleşmesi” kitabı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Akyıldız, “Ülkemizde özellikle tarihe bakışın ciddi sorunları barındırdığını ve bunun da sıhhatsiz ve hastalıklı bir bakış olduğunu düşünüyorum. Bilindiği üzere insanların ve toplumların varlığı üç hâl üzere kuruludur: Mazi, hâl ve istikbal. Yani, geçmiş, hâlihazır veya yaşadığımız zaman ile gelecek. Geçmiş, elimizden kayıp gitmiştir ve artık o konuda yapılacak bir şey yoktur; bu durumda geriye asıl önemsememiz gereken diğer ikisi, yani hâl ve istikbal kalıyor.” diyor.

Ali Akyıldız kimdir? Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1 Aralık 1963 tarihinde Rize’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladıktan sonra 1985 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldum. Yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük derecelerini aynı üniversitede aldım. 27 yıllık bir devlet hizmetinin ardından 2013 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden emekli olup İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’ne geçtim. Halen aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü başkanlığı görevini yürütmekteyim. Çalışmalarım ağırlıklı olarak 19. yüzyıl Osmanlı idarî, malî ve iktisadî tarihi, harem ve hanedan tarihi ile biyografi konularında yoğunlaşmaktadır. Bu konularla ilgili olarak kaleme aldığım eserlerimin listesine bakıldığında her ne kadar çalışma konuları ilk anda birbirinden farklıymış gibi görünse de esasında hepsinin ortak noktasını modernleşme problemi oluşturur. Ayrıca, Türkiye Diyanet Vakfı’nın çıkardığı İslâm Ansiklopedisi’nin Türk Tarihi ve Medeniyeti Heyeti’nde 1995 yılından itibaren müellif-redaktör olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesiyim.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/soylesi/ali-akyildiz-tarih-toplumun-hl-ve-istikbaline-katki-yapabiliyorsa-anlamlidir-h40178.html

 

Bu haber toplam 554 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim