• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Ali Şir Nevai, Son Eserinde Kimleri Hayırla Yâd Etmiş?

Ali Şir Nevai, Son Eserinde Kimleri Hayırla Yâd Etmiş?
Hem edip hem devlet adamı hem de tasavvuf ehli Ali Şir Nevai’nin son eseri olan ‘Mahbûbu’l Kulûb’, bir ahlak kitabı olmasının yanında yüksek derecede edebi zevki de barındırıyor.
İçinde insanı maddi ve manevi yönden rahatlatacak birçok öğüt var. Muaz Ergü yazdı.

Klasik edebiyatımızda siyasetname ve nasihatnamelerin vazgeçilmez bir yeri vardır. Siyasetname, devlet adamlarına, yöneticilere siyasetle ilgili bilgi vermek, devlet yönetirken gözetilmesi gereken kurallara ilişkin tavsiyelerde bulunmak amacıyla yazılmış kitaplara denir. Nasihatnameler ise toplumu eğitmek, ahlaklı fertler yetiştirmek, devletin birliğini ve düzenini sağlamak amacıyla yazılan öğüt verici kitaplardır. Siyasetname ve nasihatnameler her ne kadar yüzlerce yıl öncesinde yazılmış olsalar da her daim güncelliklerini muhafaza ederler. İnsani değerleri gündemlerine aldıkları için her zaman söyleyecek, dikkatleri kendilerine yoğunlaştıracak içerikleri var.

Türk kültür ve edebiyatının zirvelerinden Ali Şir Nevai’ye ait ‘Mahbûbu’l Kulûb’ (Gönüllerin Sevgilisi) siyasetname/nasihatname türü bir kitap. On beşinci yüzyılda yaşamış olan Nevai, ilim adamlığının, şairliğinin yanında önemli bir devlet adamıdır da. Timur Devleti hükümdarlarından Hüseyin Baykara ile beraber büyümüş ve eğitim görmüştür. Baykara’nın devlet yönetimindeki en etkili kişilerden biri olmuş. Nazım ve nesirde de en önde gelen simalardan. Orta Asya Türk dili ve edebiyatı gelişimini ona borçlu. Hem Türkçe hem Farsça divan sahibi. Bütün nam ve şöhretinin aksine bir derviş hayatı yaşamış.

Bu haber toplam 313 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim