• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Aşiret Modernleşmesi kitabı çıktı

Aşiret Modernleşmesi kitabı çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı, yazar ve akademisyen Mahmut Kaya’nın “Aşiret Modernleşmesi” kitabının 2. baskısı Çıra Yayınları arasından çıktı.

İlk yayınlandığında da büyük ilgi gören, uzun bir araştırma ve büyük bir emeğin sonucunda ortaya çıkan eser, Şanlıurfa’da aşiretlerin modernleşme temayüllerini ele alıyor ve  modernleşmeye gösterilen uyum, direnç ve çatışmanın hangi alanlarda meydana geldiğini anlatıyor.

Aşiretlerin geçirdiği tarihsel ve sosyolojik dönüşümü akademik bir bakış açısıyla ele alan Mahmut Kaya, kitabında okuyucuya önemli akademik veriler de sunuyor.

Yayınlandıktan sonra büyük ilgi gören kitabın tanıtım metninde, eserle ilgili şu ifadelere yer verilmiş: “Aşiret modernleşmesi kitabı, Türkiye’deki modernleşme sürecini Şanlıurfa toplumsal hayatında önemli bir unsur olan aşiretleri merkeze alarak incelemektedir. Geleneksel bir topluluk olan aşiretlerin genel modernleşme temayülleri, incelemenin bir yönünü oluştururken ana tema olarak aşiretlerce kurulmuş olan aile ve aşiret derneklerinde ne tür bir modernleşme tarzının açığa çıktığı ele alınmaktadır.

Türkiye ve Şanlıurfa’da gelişen modernleşme koşulları, aşiret sistemini dönüşüme zorlarken, aşiretler de bu koşullara karşı kimi alanlarda direnç, kimi alanlarda uyum göstermektedir. Bu değişim sürecinde aktif rol alan aile ve aşiret dernekleri, çeşitli mekanizmalarla geleneksel yapının korunup sürdürülmesini sağlarken diğer yandan da modernleşmenin sunduğu imkanlardan yararlanmaktadır.

Modernleşme, sivil toplum ve aşiret hakkında kuramsal yaklaşımların yanı sıra Şanlıurfa merkezde on dört aile ve aşiret derneğinden 152 kişi ile yapılan anket bulguları, aşiret mensuplarıyla yapılan görüşmeler ile derneklerin yayın ve dokümanların taranması sonucu elde edilen verileri de kapsayan bu çalışmada, modernleşme ve yeniden aşiretleşme eğilimleri dikkat çekmektedir.

Şanlıurfa aile ve aşiret dernekleri, bir yönüyle çeşitli modernleşme süreçlerine bağlı olarak dernekleşme yoluyla kentte ve kamusal alanda rol alırken diğer bir yönüyle de göçle gelen aşiret kümelerinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılayıp taşıyıcılığını yapmakta böylece aşiretli sivil toplum diyebileceğimiz bir model sergilemektedir.

Derneklerin yapı ve pratiklerindeki modern-geleneksel melezliği, klasik modernleşme kuramlarının tek tipçi, evrenselci, pozitivist ve evrimci modellerinin aksine din, gelenek ve görenekleri modern imkan ve araçlarla birleştiren melez, yerli ve otantik bir modele tekabül etmektedir.

Geleneğin rasyonelleştirilmesi olan bu durum, klasik batılılaşmadan bağımsız olarak, toplumların kendi özgün değer ve dinamikleriyle modernleşebileceği anlayışını içeren çoklu modernitelerin bir örneğini temsil etmektedir. Çalışma kendi alanında bir ilk olup aşiretlerin geçirdiği tarihsel ve sosyolojik dönüşümü ele alması bakımından okuyucuya önemli akademik veriler sunmaktadır.”

Türkiye'deki modernleşme sürecini Şanlıurfa toplumsal hayatında önemli bir unsur olan aşiretleri merkeze alarak inceleyen  Mahmut Kaya’nın eseri bu konuya ilgi duyanlar için kaynak niteliği taşıyor.

Aşiret Modernleşmesi / Mahmut Kaya/ Çıra Yayınları / Basım Tarihi:2020 / Sayfa Sayısı:272 

                  

                                                                                                                          Mahmut Erdemir

 

Bu haber toplam 349 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim