• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Bağdat ve Revan Fatihi Sultan 4. Murad Han

Bağdat ve Revan Fatihi Sultan 4. Murad Han
Tarihçi, Araştırmacı,Yazar Mehmet Emin Gerger’in yazdığı, “Bağdat ve Revan Fatihi Sultan 4. Murad Han” adlı Kitap, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 96. Kitabı olan eser, iki ana bölüm ve toplam 207 sayfadan oluşuyor.

Kitabının Önsöz’ünde Kitap hakkında şu bilgiler yer alıyor: “Sultan, 4. Murad, Osmanlı tahtına on yedinci Padişah olarak çok genç yaşta, Eylül 1623'te geçti. Tahtta kaldığı süreci iki bölüme ayırmak gerekmektedir. 1623-1632 yılları çocukluk ve dev­let işlerini öğrenerek büyüdüğü yetişme yılları, 1632’den 1640’a ölümüne kadar devam eden ikinci dönem, devleti güçlendirmek ve topraklarını genişletmek mücadelesini ortaya koyan gerçek kişiliği. Tahta geçtiği tarihte devletin idaresi bozulmuştu, içeride yolsuzluk, rüşvet ve iltimas yaygın hale gelmiş ve devlet işleri yürümez olmuştu. Doğuda İran ile batıda da Avusturya ile savaş durumu de­vam ediyordu. İlk işi devlet içindeki zorbalık ve rüşveti ortadan kal­dırmak için gerektiğinde çok sert tedbirler almak olmuştur. İstanbul ve eyaletlerde asayişsizliği ortadan kaldırmıştı. Asker içinde bozu­lan disiplini yeniden düzene koymuş, kanun, nizam ve emirlere uy­mayı sağlamıştı. Devlet gelirlerinin artması için vergilerin düzen­li toplanması, hazinenin gereksiz harcamalarla parasız kalması­na engel olacak tedbirleri almıştı. Gerektiğinde tebdil-i kıyafet (kıyafet değiştirip) gezerek hem asayiş ve disiplini hem de düzensizlikleri şahsen görerek cezalan­dırırdı. Savaş sırasında ordunun içine girer Kumandan ve siperler­deki Askerlere moral verirdi. Haksızlığa ve düzensizliğe hiç taham­mül edemezdi. Tarihimizde ilk Şeyhülislâm idam eden de Sultan 4. Murad’dır. İçki ve tütün yasağı yine bu dönemde uygulanmıştır. Sultan Murad, dönemin eğitimcilerinden iyi bir eğitim ola­rak büyüdü. İyi bir Şairdi ve şiirleriniMuradîmahlası ile ya­zardı. Hat yazısını da öğrenmiş, usta bir hattattı, kendi eliyle tez­yin ettiği ve yazdığı çok güzel Fermanları vardır. Çok iyi ata bi­ner, hatta attan diğer bir ata atlayabilirdi. Kılıç, ok ve yayı usta­lıkla kullanırdı. Uzun boylu, iri yapılı, yuvarlak yüzlü, açık tenli idi. Sakalı gür ve siyah, gözleri ela ve kaşlarının arası açıktı. Omuzları geniş ve adaleleri çok güçlü idi.”

         İki ana bölümden oluşan kitabın Birinci Bölümü: “Sultan 4. Murad Han’ın Hayatı ve Dönemiİkinci Bölümü:Fotoğraf ve Belgelerle Sultan 4. Murad Han” adlarını taşımaktadır.

Tarihçi, Araştırmacı, Yazar M. Emin Gerger’in Osmanlıca kaynaklar ışığında yazdığı bu önemli kitap; Bağdat ve Revan Fatihi Sultan 4. Murad Han” ve döneminin iç ve dış olaylarını, yapılan Fetihleri, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan daha yakından, daha geniş ve doğru olarak öğrenmek isteyen herkesin mutlaka okuması gerekli önemli bir başucu kitabı durumunda..  

İletişim: megerger@hotmail.com/Gerger Yayınları-Tel: 0532. 5226164

 

Bu haber toplam 589 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim